Sterk onder de indruk
Hongarije, 2de wereldoorlog. Elie wordt gedeporteerd naar een joods getto en verder naar Auschwitz en Buchenwald. De reis gaat te voet en per trein. Bovenop de ontberingen en verschrikkingen verliest hij wie hem dierbaar is.
Toen ik dit las in 2008, had ik nooit eerder zo een concreet verslag van het leven in een joodse stad, de deportatie naar een getto en uiteindelijk naar een concentratiekamp in romanvorm gelezen. Ik was er sterk van onder de indruk. Elie Wiesel geeft een haast objectief verslag - niettegenstaande hij het zelf heeft meegemaakt - en vermijdt onnodige sentimentaliteit. Dit is het eerste deel van de trilogie Nacht-Dageraad-Dag en naar mijn mening veruit het beste van de drie.
Toegevoegd aan mijn lijst "Dunne parels (fictie)", dunne boeken (om en bij de 100 pagina's) maar echte pareltjes! Kostbare kleinoden die een bijzondere indruk nalaten.