Advertentie

Dit volume bestaat uit 2 boekdelen: "Terugkeer naar de Rothschildstraat" en "Nieuw begin in de Rothschildstraat".

Deel 1. Frankfurt, 1941-1948. Wie als jood niet is gedeporteerd, leeft ondergedoken tijdens WO II. Na de oorlog is voor de familie Sternberg de ellende lang niet voorbij. Overlevenden hervinden elkaar, en vinden ook een stad in puin, waar armoede aan de orde van de dag is. Ze vinden ook zichzelf in verwarde toestand en hun geheugen doet hen pijn. Ze vinden hun oude woning terug …maar bewoond door anderen. De eerste jaren na de oorlog zijn ongemeen hard en hongerig, zoals voor elke Duitser. Alleen de Amerikanen hebben luxe en overvloed. Langzaam, zeer langzaam herneemt het gewone, dagelijkse leven (school, job, herstellingen, infrastructuur,…) en de terugkeer naar het ouderlijke huis in de Rothschildallee.
Deel 2. Frankfurt, 1947-1950. De overgebleven leden van de familie Sternberg betrekken opnieuw hun oude woning. Gaandeweg worden alle verloren puzzelstukjes gevonden en schakelt het na-oorlogse leven steeds in een hogere versnelling. Toch leven de familieleden mèt het verleden, tussen herwonnen vreugde en melancholie.

In "Terugkeer naar de Rothschildstraat" gaat Stefanie Zweig gaat verder op haar elan met nauwkeurige beschrijvingen, frisse dialogen, gevatte humor en prachtige zinnen. Alweer schitterend. In "Nieuw begin in de Rothschildstraat" mocht beslist wat meer vaart zitten. De veelvuldige beschouwende dialogen maken het soms langdradig. Toch overheerst hier ook die heerlijke inslag die Stefanie Zweig in al haar boeken weet mee te geven. De hoofdpersonen - ondertussen heel wat maar nog overzichtelijk - zijn stuk voor stuk goede mensen, die het goed voorhebben met elkaar en dat ook uitstralen, ondanks wat ze hebben meegemaakt. Nauwelijks 2 jaar overspant dit laatste boekdeel, een kleine 2 jaar (sept. 1948-april 1950) waarin veel verandert ten goede (heropbouw, hereniging). Toch blijft bij het gezin Sternberg als ex-nazislachtoffers een latente twijfel over de oprechtheid van sommigen die nu zeggen hen een warm hart toe te dragen.

Reacties op: Alweer schitterend

19
Terugkeer in de Rothschildstraat - Stefanie Zweig
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker