pakkende roman vanuit originele invalshoek
November 1940, Lien de Vries wordt samen met nog 2 andere joodse collega’s ontslagen. Ze krijgt de kans om te werken bij uitgeverij Lubelsky, iets dat ze dan ook met beide handen grijpt want als weduwe heeft ze dringend een inkomen nodig om haar kinderen te kunnen onderhouden. Haar nieuwe werkgever wordt echter gedwongen om het Joodsche Weekblad te drukken, waarbij de nieuwe maatregelen opgelegd door de Duitsers, met klem aan de Joodse gemeenschap kenbaar worden gemaakt. Lien zit in een bevoorrechte positie want dankzij haar werk krijgt ze een ‘Sperr’ waardoor ze niet kan opgeroepen en afgevoerd worden. Maar kan ze dit werk nog langer volhouden wanneer ze zelf alle nieuwe verordeningen onder ogen ziet? Door de Joden wordt ze gezien als een verraadster die heult met de vijand maar ze heeft het geld absoluut nodig om eten op tafel te krijgen. De tweestrijd die dit met zich mee brengt doet haar twijfelen en ook haar geweten begint parten te spelen.
Het verhaal wordt verteld door Lien, die na de dood van haar man alleen achter blijft met 2 kinderen. Op zich al een hele onderneming om geld en dus brood op de plank te krijgen en dan nog eens de oorlog die met rasse schreden dichterbij komt. De auteur weet mooi neer te zetten in wat voor tweestrijd Lien verkeert. Ze weet dat haar werk voor veel ophef zorgt maar aan de andere kant heeft ze weinig keus. Ook de relatie met haar ouders wordt uitvoerig uit de doeken gedaan en maakt de hele situatie nog ingewikkelder dan ze als is.
In chronologische volgorde worden de gebeurtenissen gebracht en daarbij word je stap voor stap meegenomen en ondervind je net als het hoofdpersonage en haar familie wat een impact de verordeningen krijgen op het dagelijkse leven van de joodse gemeenschap. Vooral in het begin van het verhaal worden veel joodse termen gebruikt. Sommige moest ik opzoeken waardoor de leesflow wat in het gedrang kwam. Pas op het einde bemerkte ik dat de verklarende lijst achteraan staat in de epub. Betere optie was misschien geweest om die vooraan te zetten.
Met een vlotte pen neemt de auteur je mee doorheen de obstakels en opgelegde regels die almaar dwingender worden en de mensen daardoor wanhopiger. De vrees om opgepakt te worden, de twijfel om onder te duiken of niet en dan de worstelingen die Lien ervaart. Zij bevindt zich in een veiligere positie, voorlopig, maar haar familie, kinderen en vrienden kunnen ieder moment opgeroepen worden of tijdens een razzia afgevoerd worden. Het einde kwam wel nogal abrupt en liet me nogal verloren achter. Want hoe het iedereen vergaan is, blijft wel door mijn hoofd spoken. Mooi en aangrijpend verhaal verteld door een vrouw die zich moet beredderen en ondanks haar voorlopig gunstige positie daardoor meer dilemma’s op haar bordje krijgt.
3,5 sterren!