Origineel en spannend
Het boek is deels op waargebeurde feiten gebaseerd en gaat over de Amerikaanse Josie Anderson en Franse Arlette LaRue. Ze zijn beiden actief in het verzet en worden door domme pech op een bepaald moment gearresteerd en naar een concentratiekamp gebracht. Dit overleven ze ternauwernood. Hierbij hebben ze beiden wel enorme verliezen meegemaakt. Arlette is haar zoontje kwijt geraakt en Josie haar moeder. Arlette gaat na de oorlog werken in een Frans café en Josie gaat naar het Amerikaanse leger als geheim agent. Josies missie is om zoveel mogelijk Nazi-artsen op te sporen voor operatie Paperclip.
De notities van de auteur lees ik altijd achteraf, vooral ook omdat deze eigenlijk altijd achter in het boek staan. Dus ook deze keer. Wellicht had ik het nu liever vooraf gelezen, want bepaalde dingen kwamen me tijdens het lezen wat overdreven voor maar net deze dingen bleken echt op waargebeurde feiten te rusten.
Het verhaal is op bepaalde momenten echt spannend en ik zit dan ook regelmatig op het puntje van mijn stoel. De personages zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig neergezet. De zoektocht van Josie naar nazi-arts Schnee is goed neergezet en ik had dit niet zien aankomen. Hier houd ik van.
Het boek speelt zich af in twee tijdzones. Aan de ene kant tijdens de tweede wereldoorlog, en de andere kant na de oorlog in 1952. En doordat je regelmatig terug gaat naar de tweede wereldoorlog krijg je een compleet beeld en begrijp je ook waarom Josie en Arlette bepaalde keuzes maken.
Wat ik erg origineel aan dit verhaal vond, is dat een oorlogsverhaal gecombineerd wordt met een undercover agent na de oorlog. Hierdoor krijg je een heel ander verhaal.
Wil je een origineel en spannend verhaal lezen, waarbij niet alleen de tweede wereldoorlog een rol speelt maar ook de periode na de oorlog? Dan kan ik je alleen maar aanraden om De gouden duiven snel ter hand te nemen.