Stamelende gedachten van een psychiatrisch patiënt die de weg verloren is in haar hoofd

Vertelke Vertelke
27 mrt 2026

Een broeierig, stamelend en waanzinnig relaas van een psychiatrisch patiënte, dat is wat deze roman je voorschotelt.

Een boek waar je doorheen de wild meanderende gedachten van een onbetrouwbare verteller tolt ook, en waar je licht duizelig van wordt.

Deze roman vergt best wel wat inspanning van de lezer, en is dus zeker geen gemakkelijke lectuur. Maar het geeft wel een heel accurate inkijk in het hoofd van iemand die de weg kwijt is, en het lijkt me zelfs een boek dat iedereen die in een zorgcontext werkt of een opleiding psychologie volgt eens zou moeten lezen.

Am heeft een bijzonder stugge relatie met haar moeder (gehad), maar als lezer weet je niet of ze de waarheid vertelt. Ze manipuleert en verdwaalt: leeft haar moeder nog? Heeft ze haar vermoord? Waarom vlucht ze steeds van haar weg, maar kan ze ook niet zonder haar? Is dit een geval van Munchausen by proxy? Is er een intergenerationeel trauma?

Allemaal vragen waar een vette kluif aan analyses in zitten, die zeker interessante gesprekken opleveren. Er tuimelen talloze springerige gedachten in het overladen hoofd van Am, en het is als lezer fascinerend om daar deel van uit te maken. Knap experiment in dit romandebuut van Emma van Hooff!

Meer recensies van Vertelke