Angstaanvallen gefileerd: sterk en aangrijpend verhaal!

Vertelke 13 januari 2026
"Ik woon in een lichaam waarop ik niet kan rekenen. Ik word bestuurd door een onbetrouwbaar hoofd."

"Er raast een storm in mij die schokgolven door mijn lijf jaagt. Ik sta stil in het donker en bedenk dat ik mijn eigen terrorist ben: mijn brein voert wrede aanvallen uit - ze worden zo gepland dat ze maximale schade aanrichten."

Angstaanvallen. De zeventienjarige Casper wordt er ineens mee geconfronteerd. Ze overvallen hem, geselen hem, maken hem kapot. Hij schaamt zich, voelt zich een loser, weet met zichzelf geen blijf. Hij probeert ze te trotseren, wil zichzelf en de buitenwereld doen geloven dat het niets is, maar ondertussen escaleren ze.

Dit Noorse boek werd in 2022 door de Noorse jongeren gekozen tot beste young adultboek van dat jaar. Onze eigenste Edward van de Vendel besefte dat hij goud in handen had, vertaalde het boek naar het Nederlands en publiceerde het met zijn eigen uitgeverij Blauwgras.

Ik vermoed dat dit boek ook bij ons potten zal breken. Het thema is verrassend inleefbaar geschreven: ik heb al leerlingen gehad met angstaanvallen maar kon nooit helemaal vatten wat er in hen omgaat. Nu besef ik het wel. Slik zeg.
Verfrissend dat de auteur koos voor een mannelijke protagonist, want dat maakt het allemaal nog prangender: van jongens wordt immers nog steeds te vaak verwacht dat angstgevoelens belachelijk zijn. Maar deze kerel vecht. Met zichzelf en zijn hoofd vol vragen en verwijten. Bijzonder sterk en aangrijpend verhaal met een sobere, herkenbare vertelstem. Must read!

Meer recensies van Vertelke