Spannend YA fantasy debuut

Vertelke 01 november 2025
De eerste 2 pagina's van deze kersverse YA waren meteen geschikt om voor te lezen tijdens Halloween. De angstaanjagende droom van protagonist Elena laat je meteen huiveren. De volgende 70 pagina's waren echter iets minder mijn ding, en ik heb me soms zelfs geërgerd aan de, naar mijn aanvoelen dan toch, nogal puberaal geschreven passage waarin Elena's bozige vader en onderdanige moeder geïntroduceerd worden, evenals haar BFF Samantha (die ik behoorlijk onuitstaanbaar vond) en haar soon-to-be-boyfriend Fred (ook geen aardige kerel trouwens).
Ik had dus bijna het boek dichtgeslagen, maar vanaf pagina 71, als Elena in een mysterieuze tussenwereld belandt, wordt het verhaal ineens wél bijzonder spannend en goed. De taal is snediger, de worldbuilding adembenemend en dreigend. En plots zat ik wél helemaal in het verhaal. Sommige passages waren wel zeer gedetailleerd bloederig geschreven (dat had voor mij niet gehoeven) en ook de obligatoire seksscène was behoorlijk expliciet, maar wel sterk hoe Laure de in haar hoofd gecreëerde wereld minutieus opbouwt. Het verhaal rijpte dan ook 15 jaar, en je merkt dat ze alles goed uitgedacht heeft, en een goed fantasy verhaal aan de lezer presenteert. Eentje dat een ode is aan de verhalen die haar opa haar vertelde.
De gigantische cliffhanger op het einde en de vele losse eindjes doen me vermoeden dat er nog een vervolg komt. Jammer van het wat traag op gang komende begin, maar een veelbelovend debuut!

Meer recensies van Vertelke

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.