een literaire roadtrip naar Berlijn

Vertelke Vertelke
26 apr 2024

'Weet je wat het is, Dee?
Afstand is onze grootste vijand'.

Een jongen springt halsoverkop op de trein naar Berlijn, om zijn vriendin Dee te bezoeken, die daar vertoeft voor haar studies biologie. Zelf is hij een noodgedwongen economie-student, naarstig bezig met cijfertjes dus, die geregeld opduiken in het boek. Maar eigenlijk is hij stiekem een latte slurpende, onzekere woordenaar, die al schrijvende zijn gedachten probeert te ordenen. De reden van zijn plotse vertrek wordt mondjesmaat duidelijk, in de hersenspinsels en herinneringen die hij van zich af tokkelt tijdens de lange treinrit. Foto's van een slapend meisje dwarrelen doorheen het boek.

Deze bijzondere literaire roadtrip mondt uit in een verse novel, waarin auteur Oliver Reps (zelf ook verknocht aan Berlijn trouwens) woorden wikt en weegt, en probeert vorm te geven aan een aarzelende en onzekere puber, die zijn eerste echte liefde niet kan loslaten. Zowel de ongedwongen vorm, alsook de stream of consciousness passen wonderwel bij dit verhaal dat leest als een trein (pun intended).

Dit soort boeken worden alsmaar vaker geschreven, nu ook in het Nederlands, en dat kan ik alleen maar toejuichen, want volgens mij brengt dit onze jongeren terug aan het lezen. Graag meer van dit dus!

Meer recensies van Vertelke