Een heerlijk goedgeschreven tussendoorboek
IN HET REINE van AGNES MARTIN-LUGAND
Zeer geschikt voor de vakantie of voor zwoele, plakkerige zomeravonden en -nachten, met heel veel liefde in alle mogelijke soorten, van ouderliefde tot passie, hartstocht en stille liefde, met twijfels, leugens, verdriet en vreugde. En vooral met een streven naar waarheid, zelfstandigheid, vrijheid en geluk. Gaat dat wel samen? Kortom, het leven.
We volgen de hoofdpersoon, Reine, een ongehuwde moeder met een 17-jarige zoon, Noé. Ze draagt een groot geheim mee over de vader van deze zoon. Een geheim dat niet verborgen kan blijven en dat grote gevolgen heeft, niet alleen voor haarzelf, haar naaste familie en vrienden, maar uiteraard en vooral voor Noë. Wanneer vertelt Reine hem de waarheid? Na zijn eindexamen? Steeds maar uitstel… Eigenlijk een alledaagse plot….
Toch waren er onvoorziene wendingen, onvoorspelbaar zelfs. Zeker het einde. Daardoor werd het wel een tsunami aan emoties niet alleen bij Reine. En er werd, naar mijn smaak, veel te veel gerookt! Jammer!!!
Het decor van deze warme, zilte roman vormt in mindere mate de stad Rouen, hoofdstad van de provincie Bretagne, maar vooral de pittoreske Bretonse havenstad Saint Malo, in vroegere tijden een piratennest! Mooie beschrijvingen van ruige stranden, het aloude kasteel, de stadsmuren met de daarachter gelegen historische smalle straatjes (Intra-Muros) met de grote toegangspoort. Bretagne, een prachtige, veelzijdige provincie in het noorden van Frankrijk.
Agnès Martin-Lugand is een zeer succesvolle Franse schrijfster van dit moment. Haar schrijfstijl is bijzonder vlot en meeslepend. Met ontroerende momenten, soms poëtisch beschreven.
Ik las al eerder van haar: “Entre mes mains le bonheur se faufile” uit (2014) – (geen Nederlandse vertaling bij mijn weten) en ik kijk uit naar haar laatste roman “Nos résiliences” die dit jaar verschijnt.
Een aanrader voor de liefhebbers van het lichtere genre en wie weet pink je toch af en toe een traantje weg….
In het Frans gelezen:
Une Evidence