Advertentie

In dit boek krijg je meer te zien van Cromwell ondanks de titel; Het boek Henry, de reden is dat de koning genoeg heeft van Anne, zijn tegenwoordige koningin hij wil van haar af en Cromwell is degene die dat voor elkaar moet krijgen. De koningin ziet geen kans om hem een troonopvolger te geven, bovendien zijn er roddels dat zij haar bed deelt met andere mannen uit de hofhouding. Henry gebruikt allerlei argumenten, waar of niet waar om van Anne af te komen: ze heeft hem met magie in haar bed uitgenodigd, het huwelijk is niet geldig dus hij kan van haar afkomen.

Cromwell zelf heeft zorgen over zijn bestaansrecht, de koning is kribbig tegen hem, sluit hem buiten tijdens een gesprek met de ambassadeur van de keizer, en hij krijgt te horen dat hij dan wel denkt dat hij alle geheimen kent maar dat de hovelingen beter op de hoogte zijn. Met de afgang van Wolsey in gedachten weet hij hoe snel de koning zijn interesse kan verliezen en hoe de edelen aan het hof dan geen kans voorbij laten gaat om hem af te voeren.
En dan de opdracht om uit te zoeken hoe de koning van Anne kan afkomen, hij herinnert zich de afgang van Wolsey toen die de koning niet kon geven wat hij wilde. Cromwell maakt een plan, hij wil Anne de kans geven om zich in een klooster terug te trekken met geld en eer voor de Boleyn familie. Maar de koning wil alleen een scheiding en een veroordeling. Klinkt dat niet een beetje als een driftig kind dat zijn eigen zin wil doordrijven?

Cromwell heeft gesprekken met haar hofdames, die belastende verklaringen afleggen hofdames zoals Lady Worcester, lady Jane Roche, de echtgenoot van George Boleyn met wie ze in onmin leeft en die behoorlijk uit de school klapt over zaken waar zelfs Cromwell zich over verbaasd.
Er zijn ook gesprekken met hovelingen en dan kan hij de wraak gebruiken die hij koestert sinds de vernedering van Wolsey, ontstaan na diens dood tijdens een toneelstuk gespeeld wordt door hovelingen waarin de spot wordt gedreven met de voormalige kardinaal. Cromwell was daarbij aanwezig en heeft zich daar erg kwaad over gemaakt alleen had hij niet de positie om zijn woede te uiten
Het is boeiend om te lezen hoe het Cromwell lukt om de hovelingen, die meegedaan hebben hebben aan de vernedering na de dood van Wolsey, aan het praten te krijgen zodat hij beschuldigingen tegen de koningin kan opbouwen. Stap voor stap neemt hij ze mee in zijn vragen en door zijn fenomenale geheugen kan hij terugkomen op wat ze eerder argeloos gezegd hebben. P 317 “Dus dat was jij Cromwell, die in een donker hoekje zat te pennen”,

De onthoofding van de koningin wordt in detail beschreven en dan blijkt Anne, die vaak impulsief en onbehouwen kon reageren zich heel waardig te gedragen. Na de executie blokkeren de vrouwen om haar heen, de mannen, zij leggen haar in de kist en dragen haar weg. De koning laat zich niet zien, hij wacht ongeduldig om zijn nieuwe liefde te trouwen en Cromwell wordt beloond voor zijn werk met de titel baron. En Anne is verdwenen in het verleden.

Een prachtig beeld hoe het leven in de hoogste kringen van Engeland in die tijd zich afspeelt, samen met de schrijfster zit de lezer op de eerste rang, en krijgt een beeld hoe het leven zich op dat niveau afspeelt. De strijd om de macht, de angst om afgewezen te worden, vals beschuldigd te worden maar ook de arrogantie van de adel die denkt zich, door geboorte, boven iedereen verheven te voelen, meer dan bijvoorbeeld een zoon van een smid hoewel die zich door studie en ervaring de benodigde kennis heeft opgedaan.

Reacties op: Het boek Henry

153
Het boek Henry - Hilary Mantel
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners