Advertentie

De rijken waar Clay in leeft, het rijk van der gezonden waarin hij niet meer mee kan doen omdat hij pijn heeft, steeds moe is en de diagnose QVC heeft, een bacteriële infectie na een contact met geiten. Een diagnose die lang op zich heeft laten wachten en hem definitief het paspoort van het rijk der zieken toewijst en hem definitief uitsluit van het rijk der gezonden, want je kan niet meer meedoen, of je bent niet meer gezellig, of je klaagt altijd en je verandert niet aan je situatie.

Hoewel die gezonde mensen, met het juiste paspoort aldus Susan Sontag in haar boek: Ziekte als een metafoor ook zomaar in het andere rijk kunnen komen, zonder dat ze er schuld aan hebben, zonder dat ze het zelf veroorzaakt hebben.

Het rijk der zieken wordt beschreven door Hanna Bervoets naar aanleiding van de metaforen die Susan Sontag beschrijft. Ook daar is de Hoop in de vorm van Hoopsmook, die niet uitkomt en het slepen met je lijf dat vermoeiend is en waar met veel moeite en doorzettingsvermogen een hulp wordt geboden in iets dat de last niet verminderd. Het rijk der zieken eindigt in een resort waar je met andere zieken je lot mag uitzitten. Of is er nog een andere mogelijkheid, accepteren, nieuwe dingen oppakken, toegeven dat je lichaam niet meer zo mobiel is als vroeger? Iedereen zal er op een andere manier mee omgaan en iedereen heeft dat recht om er op een andere manier mee om te gaan. Maar...de mening, de (ver)oordelingen die de mens in het rijk der gezonden, erover heeft, dat maakt het niet gemakkelijk

Reacties op: De twee rijken

127
Welkom in het Rijk der zieken - Hanna Bervoets
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,50 Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker