Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Beestjes, beestjes, beestjes!

door Debbie (Hebban Crew) 50 reacties
Het is vandaag Dierendag en dat betekent dat we wereldwijd het dier vieren op allerlei manieren. Geef je hond een extra knuffel of een lange boswandeling, schuif je kat een verse bos kattengras voor, eet een dag geen vlees en natuurlijk, lees een dierenboek! Hebban zette de leukste, mooiste, meest bijzondere en nieuwste boeken voor je op een rijtje.

Honden, de trouwe vrienden

Oude wijze honden van Elli Radinger - Honden zijn speciaal, ongeacht hun leeftijd. Maar door ons leven te delen met een oude hond en het geluk hem door de laatste jaren van zijn leven te begeleiden, opent onze ogen en ons hart. Oude honden kunnen ons veel leren: elke dag is een geschenk. Heb nergens spijt van. Zorg goed voor je roedel. Realiseer je wat echt belangrijk is. Accepteer wat niet te veranderen is. Vergeef. Je bent nooit te oud voor nieuwe trucjes, en veel meer. Elli H. Radinger, wolven- en hondenexpert, vertelt fascinerende verhalen over vertrouwen, geduld, toewijding, dankbaarheid, intuïtie, liefde, vergeving en humor, maar ook over de omgang met verdriet en verlies. Dit boek is een warm en inspirerend eerbetoon aan de beste vriend van de mens.

Wat ik lik voor ik je gezicht lik en andere haiku's door honden - Een heerlijk cadeauboek met prachtige hondenfoto’s en hilarische haiku’s. Stel je voor dat je hond met je zou kunnen praten. Sterker nog, stel je voor dat hij zijn diepste gevoelens in een dichtvorm tot uitdrukking zou kunnen brengen. Dit grappige en inzichtelijke boek bevestigt wat we allemaal al lang vermoedden: in elke hond zit de ziel van een dichter verscholen. Van apporteren tot rivaliteit met katten; van koude winterwandelingen tot het eindeloos achtervolgen van tennisballen, geen enkel deel van het leven van een hond wordt onberoerd gelaten. En met een prachtige foto naast elke haiku is dit het perfecte cadeau voor elke hondenliefhebber.

  • Greyhound Glossary van Rich Skipworth - een geweldig overzicht van de eigenaardigheden van de windhond, die voor elk baasje herkenbaar zijn. Denk aan de 'The Greyhound Scream of Death', het luide gehuil van een windhond die een zeer pootje heeft (of denkt te hebben). Skipworth is illustrator en weet die rare koppen uitstekend te vangen, dankzij zijn eigen zwarte greyhound Magic.
  • Mijn reis met Gobi van Dion Leonard - een spannend, aandoenlijk en ontroerend verhaal over een gevonden en weer verloren hondje. Zeker voor liefhebbers van extreme duurloop heel interessant, want de schrijver is ultramarathonloper en vindt de kleine Gobi tijdens een lange tocht. 
  • Dan neem je toch gewoon een nieuwe van Antoinnette Scheulderman - Een mooie uiteenzetting van de manieren van rouw om een huisdier. Scheulderman interviewt meerdere bekende Nederlanders die ooit of recent een geliefd huisdier zijn verloren.
  • Alptraum van Koos van Zomeren - Koos van Zomeren schreef eerder Het complete Rekelboek, waarin hondje Rekel de hoofdpersoon was. In dit nieuwe boek is de inmiddels bejaarde Stanley dat, een kleine borderterriër die iets te graag op avontuur gaat.
  • Een hond helpt iedereen van Sandra Dekker - Hulphonden zijn er in allerlei soorten en maten tegenwoordig, de welbekende blindegeleidehond is niet meer de enige 'hondenbaan'.
  • Dogfulness van Paolo Valentino - Wat we kunnen leren van leven als een hond. Deel & speel en wordt zo stressvrij en gelukkig.
  • Suzie van Ton Verlind - Het relaas van een stel en hun avontuur met Suzie, een eigenwijze Zwitserse Witte Herder, van pup tot puber.

In en om het huis

Paarden vliegen bussinesclass van Olaf KoensKan een giraffe zelfmoord plegen? Hoe stop je 69 paarden in een vliegtuig? Hoe evacueer je een dierentuin in een oorlogsgebied? In Paarden vliegen businessclass neemt Olaf Koens de lezer mee op een duizelingwekkende tocht langs de rafelranden van het Midden-Oosten – van de stoffige straten van Gaza tot de blinkende woestijn in Qatar, van het kalme Turkse platteland tot de slagvelden in Syrië en Irak. Ooievaars worden gezien als spionnen, leeuwen als trofeeën, dolfijnen als wapens. Koens onderzoekt hoe dieren partij zijn in oorlogen en soms op wonderbaarlijke wijze weten te ontsnappen, en gaat op zoek naar de waarheid achter legendes. Onverschrokken trekt hij langs frontlinies, wereldsteden, natuurgebieden en dierentuinen en stuit op ontroerende en soms ronduit lachwekkende verhalen waarin hij één ding met zekerheid kan concluderen: het lot van de dieren legt op een pijnlijke manier de ellende, de hoop en de vrees van mensen in het Midden-Oosten bloot. Paarden vliegen businessclass is een tragische en hilarische zoektocht naar een wereld achter de krantenkoppen, in een regio waar complottheorieën de boventoon voeren.

  • Het egeltjes handboek van Sally Coulthard - Een praktische en rijk geïllustreerde gids vol fascinerende inzichten en wijsheden over egels en leest als een metafoor voor het buitenleven. Als we meer weten over egels en hun levenswijze, krijgen we ook meer inzicht in het belang van de natuur en ons eigen welzijn.
  • Onze dieren - Een verhalenbundel met verschillende auteurs die over met name jeugdherinneringen met dieren vertellen. Het is ter ere van een eerdere dierendag gepubliceerd en daarvoor is de content wel van eigenaardige sfeer. Het loopt namelijk met het merendeel van de beesten slecht af door hun onverantwoordelijke en ongeïnteresseerde baasjes ...
  • De bijenhoudster van Meredith May - Het buitengewone verhaal van een van de fascinerendste wezens van de natuur: de honingbij. Meredith May was vijf jaar oud toen er voor het eerst een honingbij over haar arm kroop. Ze woonde op dat moment bij haar grootvader, een excentrieke bijenhouder die honing maakte in een roestig oud busje. Die eerste bij was angstaanjagend en opwindend tegelijk, en in de jaren daarna ontdekte ze dat alles wat ze over het leven en familie moest weten verborgen lag in de geheime wereld van de bijen. Het was het begin van een levenslange vriendschap.
  • Het leed van de stoftor van Toon Tellegen - De stoftor woont op de maan. Niemand weet van zijn bestaan. Ver weg ziet hij alle andere dieren. Op een dag roept hij zomaar door een toeter: ‘Het spijt me!’
  • De droom van de nijlpaard van Toon Tellegen - Het nijlpaard droomt van de neushoorn, denkt aan niets anders meer. Heeft hij hem onrecht aangedaan, teleurgesteld? De neushoorn, die door alle dieren aanbeden, geprezen, bejubeld en gevreesd wordt, die met het puntje van zijn hoorn meer licht geeft dan het vuurvliegje, die mooier kwaakt dan de kikker ooit zal kwaken...
  • Het winterkoninkje van Stephen Moss - We volgen in Het winterkoninkje een jaar in het leven van dit kwieke vogeltje met zijn opvallende wipstaart en kenmerkende heldere en expressieve zang. Wil je een winterkoninkje in het wild spotten, dan is goed opletten een must: vanwege zijn geringe omvang, frêle bouw en wat nerveuze voorkomen lijkt het winterkoninkje soms meer op een schuw muisje dan op een vogeltje.

De instagrambeesten

  • The one and only Wolfgang van Steve Greig - Een prentenboek voor de allerkleinsten, maar stiekem ook voor de allergrootsten over de stokoude honden die Greig uit de dierenasiels haalt en aan zijn merkwaardige roedel toevoegt. Wees niet verbaasd als er ergens een kip, kalkoen of varken opduikt. Prachtige foto's.
  • Esther, the Wonder Pig van Steve Jenkins & Derek Walter - Het verhaal van het kleine, kleine minibiggetje dat maar bleef groeien, helemaal niet geschikt bleek als huisdier, voorbij de 300 kilogram ging en haar baasjes dwong te verhuizen naar een boerderij.

Op de boerderij

  • Het edele brein van een zwijn van Matt Whyman - Boordevol fascinerende onderzoeksresultaten en grappige anekdotes: Het edele brein van een zwijn is een heerlijke ode aan misschien wel de slimste underdog in het dierenrijk.
  • Radiant van Traer Scott - Portretten van de prachtige boerderijdieren die leven op verschillende sanctuaries in de Verenigde Staten.
  • Allowed to grow old van Isa Leshko - Bijzondere verhalen en foto's van boerderijdieren op hogere leeftijd, zoals je ze niet vaak ziet.
  • Groot varken, klein varken van Jacqueline Yallop - Een charmante verhandeling over de relatie mens-varken door de eeuwen heen, een monument voor het eeglopende Franse platteland, en bovenal een liefdesbetuiging aan twee dieren.
  • De gans en zijn broer van Bart Moeyaert - De gans en zijn broer hebben het goed op hun boerderij. Samen met de kalkoenen, de schapen, een hond, en natuurlijk de boerin is het leven tamelijk zorgeloos. Al worden ze af en toe overvallen door een gedachte die te groot voor ze is. Waarom de wereld voortdurend verandert, bijvoorbeeld. Wanneer precies de nacht begint. En of je het geluk kunt vasthouden.
  • Ooit aten we dieren van Roanne van Voorst - 'Als er een boek is dat twijfelaars en ook nog-niet-twijfelaars kan helpen een stap te zetten, dan is het dit boek.' - Crew Review
  • Het geheime leven van de koe van Rosamund Young - Aan de hand van de meest aandoenlijke anekdotes over haar kudde laat ze zien dat het intelligente beesten zijn die hun kroost en elkaar liefhebben, samen spelen en levenslange vriendschappen sluiten.

 

Katten

Rebelse katten van Kimberlie Hamilton - In dit bijzondere boek staan verhalen over meer dan dertig katten die écht (hebben) bestaan. Wist je bijvoorbeeld dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog heldhaftige poezen rondliepen? Of dat er een kat bestaat met een Guinness World Record op zijn naam? Er is zelfs een astrokat die door de ruimte heeft gereisd. Kom van alles te weten over deze en andere fascinerende poezen van over de hele wereld. En lees over kattenactivisme, kattenmythen en nog veel meer! Een purrrfect cadeauboek voor alle kattenliefhebbers.

  • Ik miauw van jou van Veronique Puts - Pernod, de grijze kater van stand, deelt zijn mandje met Cootje, een meisje met een gretige neus voor kattenkwaad. Het dagelijkse leven van deze twee katten vormt de basis voor alle hilarische tekeningen en verhalen in dit boek.
  • Mispoes - zoek een paar bij elkaar van Veronique Baur - Een memoryspel met kaarten van kattengedrag, leerzaam én leuk.
  • Cracy Cat Lady-boek van Elke van Huffel - Met het Crazy Cat Lady-boek leer je je favoriete huistijger nog beter kennen. Maak leuke kattenspullen, voer samen met je huisdier knotsgekke opdrachten uit, bewaar de mooiste herinneringen en duik in de wondere wereld van het meest mysterieuze dier ter wereld. Iedereen met een kat heeft recht op minstens één Crazy Cat Lady-boek!
  • Jaap, topmodel van Sabine van der Helm & Saskia Smith - Fotogenieke biggetjes, een kindvriendelijke slang, twaalf Siamese kittens voor een fotoshoot, vijf Duitse doggen en een ezel voor een opera, geen opdracht is te gek.
  • Zo train je je kat van Sarah Ellis en John Bradshaw - Zo train je je kat bevat een groot aantal oefeningen, verhelderd met instructieve illustraties, veel achtergrondinformatie en de meest recente kennis over de kat en zijn gedrag.
  • Waarom doet mijn kat dat? van Catherine Davidson - Een even praktisch als leuk boek waarin je kennis kunt nemen van de meest actuele inzichten over het denken en doen van katten.
  • Een leeuw in huis van Abigail Tucker - Abigail Tucker beschrijft op humoristische wijze hoe ze bij fokkers, liefhebbers en wetenschappers naar antwoorden zocht op vragen over het fascinerende karakter van de kat.
  • Katten en Katers van Remco Campert - Overal in het werk van Remco Campert figureren katten en katers. Spinnend op schoot, verloren geraakt in de binnentuin, symbolisch met de kolder in hun kop.Veel hinderlijker nog zijn die andere katers: die na een avond stevig doordrinken. Campert is specialist in beide, de katten en de katers.

De dieren in het wild

Mama's laatste omhelzing van Frans de Waal - Na zijn succesvolle boek Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? over intelligentie bij dieren, richt Frans de Waal zich nu op emoties. En ook daarin zijn mensen meer verwant aan dieren dan ze denken. Mama’s laatste omhelzing opent met het dramatische afscheid tussen Mama, een stervende 59-jarige chimpansee, en Jan van Hooff, bioloog en oud-directeur van Burgers’ Zoo. Hun laatste omhelzing werd gefilmd en vervolgens breed verspreid op internet. In Mama’s laatste omhelzing laat Frans de Waal overtuigend zien dat er zoiets is als (zelf)bewustzijn bij dieren; hij interpreteert gezichtsuitdrukkingen en vertelt over de emotionele kanten van dierlijke én menselijke omgangsvormen. Mensen hebben niet één orgaan dat dieren niet ook hebben, dus waarom zouden we aannemen dat wij als enige emoties kennen? Dankzij de vele voorbeelden en de heldere taal van De Waal is Mama’s laatste omhelzing een feest om te lezen. En we worden er nog wijzer van ook.

  • How to be a good creature van Sy Montgomery - Een boek met dertien verhalen over ontmoetingen met bijzondere en unieke dieren en hun gedragingen. Montgomery schreef ook het fascinerende The Soul of the Octopus.
  • Gebiologeerd van Jan van Hooff - Deze bijzondere autobiografie van onze eigen Nederlandse David Attenborough zit vol geweldige anekdotes over onder andere zijn jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog in de dierentuin, zijn bijzondere carrière, zijn relatie met Niko Tinbergen, Desmond Morris en Frans de Waal en over zijn onderzoek naar de meest exotische dieren. Een indrukwekkend verhaal van de man die opgroeide tussen de dieren en gewerkt heeft met alle grootheden op het gebied van de biologie.
  • Wilde verhalen van Lucy CookeLucy Cooke ontrafelt talloze hardnekkige misverstanden over dieren, en laat zien hoe de verhalen die we bedenken meer over ons zeggen dan over de beesten in kwestie. Fascinerend, verbluffend, en buitengewoon hilarisch!
  • De 22 levenslessen die vogels ons leren van Dubois & Rousseau - Een kijkje in de verassende en ontroerende levenswijsheid van vogels. Je zult ontdekken waarom de roodborst moediger is dan de adelaar en wat de noordse stern ons leert over het plezier van reizen. Ook leer je wat volgens de wilde eend en de pinguïn de beste route is om lief te hebben.
  • Leven als een beest van Charles Foster - Een pleidooi voor empathie en een uitdaging om als moderne mens in een snelle wereld al onze zintuigen weer te gaan gebruiken. Het kan zeker geen kwaad om het leven eens te bezien uit een heel ander stel ogen.

De romans

Mijn naam is morgen van Damian Dibben - Mijn naam is Morgen van Damian Dibben is een onweerstaanbare historische roman over een hond op zoek naar zijn baas. Een cultuurhistorische reis door Europa, waar tegelijkertijd de prachtigste muziek wordt gecomponeerd en de gruwelijkste oorlogen worden uitgevochten. Een weergaloos verhaal over de onverwoestbare band tussen mens en dier.
De oude hond Morgen is op zoek naar zijn verdwenen baas. Zijn avonturen brengen hem van het hof van Louis XIV in Versailles tot Amsterdam in de Gouden Eeuw, van de Frost Fair in Londen tot het slagveld van Waterloo. Een duizelingwekkende reis die je meeneemt door tijd en ruimte. Een must voor alle hondenliefhebbers!

De geschiedenis van een hond van John Fante - Henry J. Molise is een broodschrijver in Hollywood, maar had liever een grote literaire carrière gehad. Hij heeft een vrouw, kinderen en een groot huis in Malibu, maar gefrustreerd en cynisch als hij is wil hij het liefst van al alles in de steek laten om een nieuw leven te beginnen in Rome. Dan vinden hij en zijn vrouw een grote, opdringerige zwerfhond, die hun huis niet meer uit wil, en wordt hun gezinsleven op zijn kop gezet. De conflicten van de schrijver met zijn kinderen laaien hoog op en zij verlaten een voor een het huis. Eerst tot grote vreugde van de schrijver, want niets staat zijn plannen nu nog in de weg, maar uiteindelijk stort hij toch in en kan zelfs de hond hem niet meer opvrolijken. De diverse huwelijks- en generatiecrises die worden veroorzaakt door het beest zijn door Fante met filmische vaardigheid en niet zonder autobiografische oprechtheid samengevoegd tot een droogkomisch hoogtepunt in zijn latere werk.

  • De vriend van Sigrid Nunez - Een weemoedige meditatie over verlies, eenzaamheid, vriendschap en de relatie tussen mens en hond.
  • De oude vrouw en de katten van J.M. Coetzee - 'Coetzee heeft vaker geschreven over mensen of dieren die niet in het systeem passen.' - Hebbanrecensent Inge
  • Vos 8 van George Saunders - Vos 8 is de dagdromer van de groep, zijn medevossen nemen hem nooit helemaal serieus. Totdat hij zichzelf iets bijzonders leert. Avond aan avond luistert hij buiten een raam stiekem naar verhaaltjes voor het slapengaan.
  • A Boy and his Dog at the End of the World van C.A. Fletcher - Dystopische roman over een jongen die terug gaat halen wat hem het liefst is, zijn hond
  • Firmin van Sam Savage - Een betoverend, allegorisch verhaal vol humor en verdriet over de allesverzengende liefde voor boeken.
  • Als katten van de wereld verdwijnen van Genki Kawamura - Een verhaal over verlies en verzoening, over de reis van een man die ontdekt wat er echt toe doet in het moderne leven.
  • Als de kat van huis is van Melinda Metz - Mac is dik tevreden. Door zijn toedoen heeft zijn vrouwtje de perfecte partner gevonden, en ze is nu zelfs op huwelijksreis! Mac kan van zijn welverdiende rust genieten. Tot Briony, de kattenoppas, arriveert.
  • Winter in het kattencafé van Melissa Daley - Het stadje Stourton-on-the-Hill, in de groene heuvels van de Cotswolds, heeft zijn eerste kattencafé. Hier woont Molly samen met haar kittens in een waar kattenparadijs, terwijl eigenaresse Debbie de gasten haar huisgemaakte delicatessen serveert. Maar zelfs in deze idyllische omstandigheden loopt niet alles volgens plan.
  • Alfie - kat op vakantie van Rachel Wells - Alfie en George lijken maar niet uit de problemen te kunnen blijven. Op het moment dat hun baasjes een nieuw vakantiehuisje hebben gekocht, kunnen ze dan ook niet wachten om mee te gaan en nieuwe avonturen te beleven.

De filosofie

  • De mens in het dier van Norbert Sachser - Cavia's vermijden sociale stress. Dolfijnen en olifanten kunnen zich verplaatsen in anderen. En honden kunnen oprecht jaloers zijn. Uit onderzoek van de afgelopen jaren zijn we steeds meer te weten gekomen over dieren. Zoogdieren zijn onze naaste verwanten en we lijken veel op elkaar, maar wat onderscheidt ons precies van hen? En wat kunnen we van ze leren?
  • Denken over dieren van Richard David Precht - Waarom denken we als mensen dat wij over dieren kunnen denken en dat dieren niet denken? Waar ligt de grens tussen mens en dier eigenlijk?
  • Het geheim van de schildpad van David van Bodegom - Aan de hand van vele fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, en de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leren we ook onze eigen veroudering beter begrijpen.

Lees meer ...

 



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1107 volgers
540 boeken
8 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Beestjes, beestjes, beestjes!

 

Gerelateerd

Overig

Beestachtige boeken

op 15 januari 2018 door Hebban Crew 64 boeken 5 volgers 0 reacties