Advertentie

Nelleke Noordervliet is schrijfster van zowel (historische) romans, non-fictie, essays en columns. In 2018 werd haar hele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. Haar nieuwste roman verscheen in 2020: De val van Thomas G.

Uitgever Thomas G. krijgt enorm veel kritiek in de media en de social media door het uitbrengen van een extreem controversieel boek met de titel Hedendaags fanatisme, geschreven door historicus Rudolf Merkelbach. Enkele maanden later komt Thomas om bij een ongeluk, wellicht zelfmoord.

Zijn vrouw Isa vertrekt naar hun huis in Ierland om alles te verwerken. Intussen is de journalist Joris bezig om de affaire te onderzoeken. Hij benadert hiervoor de betrokkenen: Isa, haar dochter Leonie, haar zoon Arthur en uitgever Anne. Deze personen komen na verloop van tijd bij elkaar om een door Thomas nagelaten manuscript te lezen.

Het verhaal is geschreven in wisselende perspectieven. Dit maakt het lezen interessant en afwisselend. Steeds worden andere belevingen en motieven belicht. De relaties zijn gecompliceerd, het rouwen gaat moeizaam, er wordt veel verzwegen en veel leugens worden verteld. Het manuscript van Thomas geeft zijn eigen verhaal prijs, waardoor het beeld completer wordt. Het open einde biedt ruimte tot overdenking.

De schrijfstijl en het taalgebruik van Nelleke Noordervliet zijn van hoog literair niveau. Er zit een goede spanningsboog in het verhaal. Het kaart maatschappelijke kwesties aan en belicht deze van verschillende kanten in de wisselende perspectieven.

De val van Thomas G. is een boek wat met aandacht gelezen moet worden en waar nog lang over nagedacht kan worden.

Reacties op: Wie was Thomas G.?

66
De val van Thomas G. - Nelleke Noordervliet
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners