Goed, beter, best

Alies_leest 16 november 2023
Na Sleutel 17 en Kamer 19 is De horzel het derde deel uit de Tom Babylon reeks. In theorie zou je de boeken afzonderlijk kunnen lezen, maar daardoor zou je als lezer wel een hele hoop achtergrondinformatie missen. Het is aan te raden de boeken in volgorde te lezen.

Tom Babylon blijft gekweld rondlopen op zoek naar zijn zus Viola. Ze blijft steeds bij hem in gedachten, maar terwijl iedereen overtuigd is dat ze is gestorven, weigert Tom dit te geloven en zoekt koortsachtig verder.
Viola speelt dit keer ook een belangrijke rol in het begin van het vertelperspectief dat zich afspeelt in 1989. Ze wordt als baby ontvoerd, waardoor we als lezer het spannende verloop volgen dat Tom en Viola's moeder aflegt om Viola terug te krijgen en te ontsnappen uit de DDR. Vanuit dit verleden krijgen we een heel mooi inzicht in hoe alles is gelopen zoals het is. Na verloop van tijd zal heden en verleden mooi samensmelten.

Terwijl we als lezer dus enerzijds in het verleden worden meegezogen, is er ook het verhaal in het heden. Een bekende popster komt op gruwelijke wijze aan zijn einde en alle bewijzen leiden naar Tom en zijn vrouw Anne. Anne leeft al jaren met een groot geheim, wat als een bom op haar huwelijk met Tom valt. Los van de beschuldigingen aan zijn adres, heeft Tom het ook heel moeilijk met deze nieuwe waarheden. Gelukkig is zijn collega Sita er, die steevast aan zijn kant staat en hem met raad en daad bijstaat waar nodig.
Ook de vader van Tom krijgt in dit deel een prominente plaats. Na jaren van onmin, zoekt Tom eindelijk toenadering. Hierdoor wordt ook weer naadloos de brug gemaakt tussen verleden en heden.

Na dit derde deel blijf je als lezer nog wat op je honger zitten. Er zijn nog steeds zaken die niet uitgeklaard zijn, maar daarvoor is het wachten op het vierde deel uit de reeks. Echter, als lezer blijf je graag nog wat in spanning achter, dit derde deel is wederom een knap staaltje en de ganse serie moet gewoon gelezen worden.

Meer recensies van Alies_leest