Craenbroek heeft de lat hoog gelegd, héél hoog gelegd !

Ann Janssens 06 oktober 2020
Toen de oproep voor de blog tour van Craenbroeks nieuwe boek online kwam, kreeg ik het zowel warm als koud. Haar vorige boek had ik nogal vrij kritisch onthaald waardoor ik nu toch wel even twijfelde om haar tweede ‘uit’ boek te lezen en uiteindelijk te recenseren.

De cover oogt pakken professioneler dan degene van haar debuut. Hamley Books slaagt er keer op keer in om qua lay-out een boek te laten opvallen. De horizontale lijn van de letter ‘t’ stelt een spuit voor wat ik eveneens een prachtige relatie vindt met zowel het verhaal als met de achtergrond van deze opkomende thrillerschrijfster. De stethoscoop en het hamertje geven direct weer waar het in dit boek om draait èn wat kenmerkend is voor Pat Craenbroek haar schrijven.

‘Ik denk, heren, dat we een stoofpotje van organen zullen aantreffen, deze man is vanbinnen gekookt, let op mijn woorden !’

De ambitieuze Margaux bijt zich vast als een pitbull in een zaak tegen een arts, terwijl haar collega’s zich vastpinnen op dossiers van enkele sterfgevallen die op het eerste zicht niks met elkaar te maken hebben.

‘Uitgekookt’ telt maar liefst 415 bladzijden. Dankzij een catchy proloog en een fascinerend eerste deel is het moeilijk te weerstaan om de komende drie delen en het epiloog te verkennen. Ik heb dit boek werkelijk op slechts enkele uren gezwind verslonden. Spijtig dat de magen moesten gevuld worden en ik diende te gaan werken, maar het was werkelijk een weerzinwekkende uitdaging om ‘Uitgekookt’ met momenten even opzij te moeten leggen. Zijn de verschillende parten van hetzelfde stramien ? Neen, terwijl er in het ene stuk vooral een dissectie of moorden centraal staan, volgt er in het gedeelte erna een terugblik in het verleden van een personage aan bod. De kracht van ‘Uitgekookt’ is enerzijds te wijten aan deze aangename afwisseling die tevens verwikkeld is met een mooi ontwikkelde spanningsboog. Anderzijds moet ik toegeven dat Pat Craenbroek enorm, maar echt grandioos gegroeid is in haar schrijven. Net zoals in ‘Uitgebroed’ laat ze verschillende verhaallijnen op het juiste moment samenvloeien. Perfectie ten top ! Er is geen sprake meer van chaos. Gehakketak is niet meer aanwezig en er is een duidelijke, aangename manier van schrijven. En ja, Vlaams … Pat heeft onze de Vlaamse taal fraai in ere gehouden. Er werd duidelijk nagedacht over het verhaal, over de diepgang. Je merkt dat er liefkozend aan gewerkt is. Het is onbelemmerd lezen terwijl er nochtans wederom een pak personages, die allen zeer goed uitgewerkt zijn, aan bod komen, maar het is dankzij de gedoseerde aanpak van de schrijfster dat alles overzichtelijk blijft.

Ook de dialogen zijn minder stroef, wat zorgde voor meer smeuïgheid. De band tussen substituut Margaux en Ziggy (profiler) vond ik bijvoorbeeld mooi neergepend. Ook daarin merk je Craenbroeks kennis en omgang met collega’s op de werkvloer.

‘In de oude badkamer stond een groot wit bad waarvan de bodem bedekt was met bruine resten aangekoekt vuil.’

Ik had onlangs tijdens de online boekpresentatie eruit geflapt dat Pat Craenbroek de Vlaamse Tess Gerritsen zou kunnen zijn. Wel, ik moet toegeven dat Pat dit schaamteloos mag geloven en die ‘titel’ zonder enige schroom in ontvangst mag nemen ! Haar medische kennis en gerechtelijke achtergrond is voelbaar van begin tot einde en krikt zo het level van het inhoudelijk de hoogte in.

De auteur heeft een zwaar thema als basis genomen en enkele andere realistische, zeer sensibele onderwerpen zoals vreemdelingenproblematiek, euthanasie eraan vastgekoppeld. Een thriller schrijven is niet zomaar slachtoffers laten vallen en een dader zijn werk laten doen. Nee, het is ervoor zorgen dat de lezer keer op keer getriggerd wordt, dat men versteld staat van de uiteindelijke connecties tussen de verschillende personages en dat je bereikt dat jouw lezers af en toe met hun open mond verbijsterd verder razen doorheen jouw boek. En daar Pat Craenbroek ben jij effectief in geslaagd !

Met dank aan Hamley books voor de recensie-exemplaar en de mogelijkheid tot deelname aan deze blog tour.

5*****

Meer recensies van Ann Janssens