In polen lag een Sjtetl, een bijzonder, humoristisch boek, 5 sterren voor mij !
In Polen lag een Sjtetl, een bijzonder boek vol humor dat je steeds leest met een glimlach.
In de uitgestrekte bossen in Polen ligt, ver weggestopt van de wereld, een dorpje Sjtetl.
Dit dorpje kent een kleine, hechte, Joodse gemeenschap, waar de tijd is stilgestaan lijkt het wel
De inwoners weten bijvoorbeeld niets van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, het dorp is volkomen gespaard gebleven in die tijd.
Totdat Pescha Lindauer, na een bijzondere scheiding van haar echtgenoot Jisjmoël plotseling verdwijnt en een uitgebreide zoektocht niets oplevert. Ook haar exman , die haar is gaan zoeken, is niet meer te vinden.
De weesjongen Yankel Lewinkopf wordt erop uitgestuurd haar te vinden en vertrekt naar een stad in de buurt.
Als hij in Smolski arriveert en daar zijn verhaal doet, kan de buitenwereld niet geloven wat hij vertelt maar al snel wordt Sjtetl groot nieuws in het hele land.
Wanneer hij dan na maanden terugkomt in het dorpje komt het leven van de inwoners volledig op hun kop ter staan, ze ervaren een immense cultuurschok, de inwoners reageren verdeeld.
Dit boek is humoristisch, grappig maar ook heel bijzonder om te lezen, wat een debuutroman!