Ontroerend én grappig avontuur

Barbara Barbara
20 mrt 2026

Als je Kevin Hassing zegt dan zeg je Mus & Kapitein Kwaadbaard, De Krieps, Kareltje én Lexie, dan zeg je (stem)acteur én Expeditie Robinson. Laat die laatste ervaring nou precies het vonkje zijn dat Kevin’s fantasie nodig had voor zijn nieuwste kinderboek. Dit resulteerde op 5 maart jl. in Het vertrek, het eerste deel in de Ruby Crusoe serie. Eh… Rúby Crusoe? Yep, het verhaal gaat over de dochter van de beroemde Robinson van Daniel Dafoe uit 1719.

Ruby woont met haar twee broers Vrijdag en Poll samen met haar vader Robinson in een heel gewoon rijtjeshuis en leeft een heel gewoon leven. Een heel gewoon en SAAI leven volgens haar. Maar daar gaat verandering in komen. Ruby heeft het plan opgevat om op avontuur te gaan, iets van de wereld te zien. Let wel: Ruby is 12 en haar vader heel beschermend, dus dat is een kleine hindernis. Op de dag dat haar vader voor een lange reis vertrekt (hij is kapitein op een handelsschip), weet zij zich te verstoppen in de houten kar die hij meeneemt, vastbesloten om op een onbewoond eiland terecht te komen.

Wat Hassing het aller-, maar dan ook echt het állerbeste kan, is het spelen met taal. Ook in Het vertrek is de gelaagdheid door de woordgrapjes volop aanwezig en lig je regelmatig in een deuk tijdens het lezen, zélfs als ‘oudere jeugd’:

‘Benjamin lacht. “Mijn naam betekent inderdaad klein. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar ik was een heel kleine baby”
“O”. Dat kan ik me inderdaad niet voorstellen.
“Nu niet meer”, zegt hij.
“Nee”, zeg ik ongemakkelijk. “Nu zeker niet”
“Nu is alles aan mij groot.”
Daar ga ik maar niet op in’

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Ruby en haar leren we dan ook het beste kennen. Via haar gedachten, haar gesprekken met andere personages en natuurlijk haar belevenissen vanaf het moment dat ze haar huis verlaat. Als lezer sluit je haar direct in je hart: ze is lief, stoer en heeft een bizar leuk gevoel voor humor.

‘Na een paar keer heen en weer rennen ben ik maar in de zee gebleven tot mijn buik klaar was. Gelukkig was er niemand in de buurt.
Bijna niemand.
“Roebiewaarbenje?”
De vogel vloog boven mijn vermoeide hoofd. Ik heb geen idee wat voor vogel dit is, ik denk een vernedervink.’

Een voordeel van de deelname aan Expeditie Robinson is de waarheidsgetrouwe weergave van het eilandleven. Vuur maken, hut bouwen of wat te doen als je een giftige slang tegenkomt. Samen met Ruby zit je op het eiland en maak je mee wat zij meemaakt waardoor je extra geniet van het verhaal. Voeg daarbij de wijze lessen die her en der in het boek verspreid staan en je hebt een geweldig, inspirerend, lief, leuk en ook een beetje spannend avonturenverhaal met maar één groot nadeel: het einde.

Meer recensies van Barbara