Spannend+

Bob Hasenaar Bob Hasenaar
15 mrt 2022

Goed verhaal. In de eerste plaats een thriller. Maar ook meer dan dat. Spannend met een plus dus.

Mosterd na de maaltijd misschien, het is voor velen alweer voorbij, maar wie een spannend boek voor op vakantie zoekt, kan ik "Een laatste uitweg" van harte aanbevelen. Het plot zit intelligent in elkaar, de karakters zijn sprekend, je leeft mee met de hoofdpersoon en aan actie geen gebrek. Snelle auto's, achtervolgingen en schietpartijen. Niet voor al te tere zielen: er vallen slachtoffers bij de vleet.

Maar er is meer dan dat. Dit is bepaald geen glossy mission-impossible- of 007-actie. Integendeel: het verhaal speelt zich af in de onderste regionen van de mid- en zuidwestelijke Verenigde Staten. De hoofdpersoon "Bug" Beauregard, is zwart en woont met zijn gezin in een stacaravan. Hij sleutelt aan auto's en is daar een kei in, maar heeft te grote moeite om met zijn garage het hoofd boven water te houden. De maten tot wie hij tegen wil en dank veroordeeld is om zich voor eens en altijd uit het slop te kunnen trekken, kun je rekenen tot de white trash. Wat volgt is een aaneenschakeling van verraad en geweld. Kortom: stof, stank, motorolie en bloed.

Naast het prima plot zijn het vooral het karakter en de daden van de hoofdpersoon die je als lezer geloof in de mensheid doen houden en je door laten lezen. In het sociale milieu waarin Bug zich staande moet houden, is hij al bij voorbaat kansloos door het heersend racisme. Dat maakt het boek meer dan een thriller: het is ook een sociaal drama.

Kortom: zeer de moeite waard.

Meer recensies van Bob Hasenaar