Advertentie

Tijdens de Kerstmarkt in Kopenhagen ontploft een bom. Negentien mensen komen hier bij om en aan rechercheur Signe Kristiansen de taak om uit te zoeken wie er achter de aanslag zit. Is het een terroristische aanval of een oorlog tussen rivaliserende bendeleden? Ondertussen wordt er in het stadje Sandsted een dubbele moord gepleegd. Sinds kort woont hier Martin Junckersen, voorheen nog collega van Signe in Kopenhagen maar door een kleine misstap gedwongen zijn carrière elders voort te zetten. Martin woont bij zijn beginnend dementerende vader in en opent een politiebureau in het stadje om de rust terug te laten keren, welke sinds de komst van een asielzoekerscentrum ver te zoeken. Martin leidt het onderzoek naar de dubbele moord. Is er een link met de aanslag in Kopenhagen?

‘Winterland’ is het debuut van schrijversduo Kim Faber en Janni Pedersen, welke in 2019 in hun thuisland Denemarken is uitgebracht. Er werden maar liefst 55.000 exemplaren verkocht en heeft de prijs gewonnen voor het beste debuut bij de Deense Criminele Academie. Kim Faber is een voormalig journalist, die ruim 25 jaar als nieuws- en cultureel verslaggever heeft gewerkt. Janni Pedersen is een verslaggever van misdaad en jusitie. De filmrechten van ‘Winterland’ zijn onlangs verkocht aan dezelfde producent van de succesvolle serie ‘The Bridge’.

In ‘Winterland’ leer je de rechercheurs Signe en Martin steeds beter kennen. Signe worstelt met haar huwelijk nadat er iets negatiefs voorgevallen is tussen haar en een collega. En laat die collega nu net onderdeel uit moeten maken van haar team op het onderzoek naar de aanslag. Martin voelt zich buitengesloten van het onderzoek nu hij in Sandsted zit en maakt zich steeds meer zorgen over de toestand van zijn vader. Ook Martin’s huwelijk is onder druk komen te staan en hoewel hij dol is op Charlotte betwijfelt hij of het nog goed komt tussen hen.

Het verhaal speelt zich af in de periode Kerst en Oud & Nieuw en wordt vertelt vanuit het perspectief Signe en Martin. Hierdoor maak je steeds sprongen tussen de twee verhaallijnen, maar dit is absoluut niet hinderlijk. Naast de verhaallijnen zijn er zeer actuele thema’s in het verhaal verwerkt. De onderbezetting in de gezondheidszorg komt realistisch tot uiting in de geestelijke situatie van de vader van Martin en welke problemen dit geeft in een thuissituatie. Het vluchtelingenbeleid en de problematiek in en rondom een asielzoekerscentrum is goed belicht vanuit verschillende perspectieven; de asielzoekers, de begeleider van het centrum en de bewoners van Sandsted. En uiteraard het hoofdthema terrorisme en de verschillende groeperingen die hier bij betrokken zijn.

Het schrijfduo heeft een prettige schrijfstijl en de spanning is door het hele boek voelbaar. Hierdoor blijf je geboeid van begin tot het einde. Het plot is zeer sterk uitgewerkt, enkel het slot gaf weinig voldoening. Dit boek is het begin van een serie en hopelijk worden er in het volgende deel nog wat zaken opgehelderd.

“Winterland is een spannend debuut met twee interessante hoofdpersonen en actuele thema’s. Het heeft voldoende vaart en een zeer sterk plot en dit alles in een winterse sfeer.”

Reacties op: Sterk begin van een nieuwe thriller serie

470
Winterland - Kim Faber Janni Pedersen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners