Dolle achtbaanrit vol magie!
Dit vijfde deel in de 'Dresden Files' serie heeft het allemaal, al die elementen die me recentelijk in de eerste plaats in een rap tempo fan maakte van deze serie. Het voorgaande boek, 'Summer Knight', was een goed verhaal, maar erg bombastisch van aard. Het speelt zich voor een groot deel af in de mytische Wereld van de fabelwezens die naast de onze bestaat en in de boeken de 'never never' genoemd wordt. Het is deze Wereld waar alle creaturen die we kennen van diverse fantasy verhalen samen komen. Feeen, Heksen, Elven, Trollen, Demonen, Geesten, Goden en noem het maar op. Daar waar schrijver Jim Butcher in de eerste boeken slechts sporadisch refereert naar deze magische Wereld, worden in dit boek juist alle remmen losgegooid en wordt je bedolven onder de diverse karakters die in deze Wereld thuis horen. En dat maakt het een vol en chaotisch boek waarbij je snel de draad kwijt raakt als je de aandacht verliest. Bovendien speelt dit boek zich grotendeels af in die fabelwereld en zelfs in een Wereld tussen deze twee Werelden in dat het toneel wordt van een grote battle. Dat maakt het geen slecht boek, maar het maakt dit vijfde deel, 'Death Masks', in mijn optiek weer wat frisser, luchtiger en meer 'down to earth'. Alhoewel er natuurlijk nog steeds sprake is van de nodige dosis magie en paranormale verschijnselen die in dit boek vooral komen in de vorm van 'Gevallen Engelen'. Net als het eerste boek in de serie, 'Storm Front', is dit boek weer vooral een detective waarin Harry Dresden, de enige professionele Tovenaar in Chicago, ingehuurd wordt door een priester uit Rome om de legendarische Lijkwade van Turijn, dat gestolen is, terug te vinden. Natuurlijk gaat dit gepaard met de nodige dosis magie. Naast deze opdracht wordt Harry gevraagd door Politie agent Murphy om te helpen een mysterie van een lijk op te lossen dat gestorven lijkt te zijn als gevolg van een enorm aantal ziektes die allang niet meer bestaan en bovendien ook nog eens ernstig verminkt is (hier moet magie in het spel zijn), ontsnapt hij ternauwernood aan een poging tot moord door de maffia, wordt hij uitgedaagd door een eeuwenoude vampier van de roemruchtige 'Red Court' tot een duel tot de dood en komt ook zijn ex-vriendin ineens weer opdagen. Dit alles maakt dit boek wederom weer een dolle achtbaanrit waarin ook onderwerpen als loyaliteit, vriendschap, opoffering, liefde en vertrouwen een grote rol spelen. Voor mij persoonlijk op dit moment de beste van de eerste vijf boeken die ik tot op heden gelezen heb.
Ik ben alvast heel benieuwd naar het volgende deel, 'Blood Rites', in deze serie.