Sympathieke personages in een vrolijke feelgood
Hoe weet je of je iemand echt helemaal kent? In ‘Slot erop’ (vervolg op ‘Strik erom’) van Lisanne Stam komen de levens samen van voormalig rokkenjager Giel en eeuwige dromer Francien. Giel reisde ooit voor zijn grote liefde de hele wereld over, maar dit bleek een doodlopende weg. Francien is al jaren getrouwd met haar jeugdliefde Jay, maar hun ooit onbreekbare band begint nu barsten te vertonen. Terwijl hun geloof in de liefde wankelt, leren Giel en Francien opnieuw elkaar en zichzelf kennen. Deze romantische ontdekkingsreis mocht ik ontdekken tijdens de leesclub van April Books.
Lisanne Stam is feelgoodauteur van Nederlandse bodem en dat is te merken tijdens het lezen. In dit boek verzamelt ze alles wat een feelgood nodig heeft: liefde en romantiek, humor en drama. Ik had nog niet eerder een boek van Lisanne gelezen en vind het heerlijk dat het boek qua gevoel een beetje de vroegere chicklitstijl heeft. Af en toe mierzoet met een goede dosis humor en vaart in het verhaal.
Mooi vind ik dat de schrijfster ook een aantal wat zwaardere thema’s opneemt, met name een bepaald thema dat speelt in het leven van Francien. Ook het thema van alleenstaand vaderschap wordt uitgebreid uitgewerkt, wat ik een originele en verfrissende toevoeging vind. Diverse van de meer beladen thema’s worden echter soms terloops genoemd of maar kort aandacht aan besteed, dus dat had wat mij betreft nog uitgebreider uitgewerkt mogen worden om de diepere laag te versterken. Ik denk dat er genoeg feelgood overblijft om daarin een balans te kunnen houden.
Niettemin leest het boek vlot weg en zijn de personages aangenaam om te volgen. De perspectieven worden afgewisseld tussen Giel en Francien, waardoor je aandacht goed verdeeld blijft over het verhaal. Ik vind het fijn dat daarbij de perspectiefwisselingen starten met nieuwe dagen of gebeurtenissen, waardoor je wel de gevoelens van de personages richting elkaar meekrijgt, maar geen dubbele passages hoeft te lezen.
Vlotte feelgood
Iets wat daardoor bij mij terug blijft keren is: vaart. Dit wordt versterkt door de vlotte schrijfstijl van Lisanne Stam, waarin een herkenbaar eigen taalgebruik af te leiden is. Het tempo zit er goed in, maar toch heb je niet het idee dat je stukken mist. ‘Slot erop’ is eigenlijk het vervolg op kerstfeelgood ‘Strik erom’, maar ook makkelijk losstaand te lezen. Achtergrondverhalen worden waar nodig kort benoemd. Ik vermoed dat Giels verleden nog meer uitgewerkt wordt in ‘Strik erom’ en wordt daardoor wel benieuwd hoe hij was voor hij zijn geloof in ware liefde verloor.
Zowel Giel als Francien zijn sympathiek, evenals nevenpersonages Mirre en Sylvester uit het voorgaande boek. Sommige personages zijn een behoorlijk stukje minder sympathiek en dat zorgt voor een welkome dosis drama. Mijn favoriete gedeelte is een bepaalde confrontatie, omdat er dan echt even explosieve actie ontstaat. Hoewel ik lang niet altijd dezelfde acties zou nemen als Francien, zijn wel haar gedachtes en emoties herkenbaar en kun je je daar goed in verplaatsen.
Good vibes only
‘Slot erop’ is een feelgood met een goede dosis liefde, humor en een rauw randje. Dit randje had van mij nog meer versterkt mogen worden, maar de sympathieke personages maken dat dit romantische verhaal geen moment verveelt. Lisanne Stam heeft een eigen schrijfstijl die herkenbaar is door haar vaart, taalgebruik en denkpatronen van de personages. Dit alles zorgt voor een hartverwarmend boek dat je met een vrolijk gevoel dichtslaat.
Vlotte feelgood
Good vibes only