Wanderlust

EdwinCG EdwinCG
16 mrt 2022

‘Aan de kust wonen de mensen met een drang tot reizen. Ze hebben daar geen goede grond en daarom zijn ze een beetje sneu.’ Aldus Dorthe Nors. Wanderlust’ noemt zij dit. Langs de Kustlijn beschrijft het leven langs de Waddenzee-kust. Van Den Helder tot en met Skagen. Het is geen gestructureerde reis van A naar B. Meer impressies van gebeurtenissen die Nors de afgelopen jaren op verschillende plekken aan de Noordzee kust heeft meegemaakt. Het resultaat van een studie zou je kunnen zeggen.

Ze gebruikt mooie zinnen. Rijk aan verbeelding. Het is een plezier om dit te lezen.

Nors neemt ons mee op een persoonlijke reis. Ze beschrijft haar eigen herinneringen (haar ouders hadden een huisje aan de kust in het Noorden van Denemarken), die van mensen die ze tegenkomt en verhalen van het landschap zelf. De natuur. De kleine dorpen aan de kust. De verschillende eilanden. Al dan niet verbonden met landbruggen.

Ook staat ze regelmatig stil bij de gevaren van deze zee, met zijn getijden en sterke stroming en waar stormen, ook nu nog, zeer regelmatig slachtoffers maken. Iets wat je je pas realiseert bij lezing van dit boek.

Een mooi document! Met een apart soort taalgebruik. Je krijgt zin om dit landschap zelf te gaan bereizen. En dat is een mooi compliment.

Meer recensies van EdwinCG