Vogels vliegen waar ze willen - mensen niet
Waar de Vogels Vliegen is het debuut van Tomas Bannerhed. In 12 delen/hoofdstukken volgen we het leven van Klas, zijn jongere broer Göran, Vader Agne en een moeder-zonder-naam.
Het hele verhaal speelt zich af op een afgelegen boerderij ergens in Zweden met de naam ‘de Afzondering’ aan het Ravenveen. Een kleine en benauwende postzegel.
Vader Agne blijkt psychotisch. Leidt aan waanideeën en moet tijdelijk worden opgenomen. Uiteindelijk gaat hij er aan ten onder.
Klas is een vogelaar. In het boek worden 76 inheemse soorten genoemd, 12 zeer zeldzame dwaalgasten, en 7 exoten. Bannerhed moet ook zelf iets van een vogelaar hebben want hij beschrijft trefzeker het gedrag er van. Buiten in de natuur is een echte vogelaar namelijk altijd alert op mogelijke vogelgeluiden. Het gehoor staat altijd 'aan'. Tomas heeft deze eigenschap prachtig beschreven bij Klas. Luisterend naar zijn vader met zijn ene oor registreert zijn andere oor het geluid van vogels. Het waarnemen van de vogelgeluiden en het benoemen van de vogel wordt een integraal onderdeel van de beschrijving van het gesprek.
De vogels staan haaks op het kleine leven op de Zweedse postzegel. ‘De vogels’, …‘Die vliegen toch hoe ze willen?’ Zegt zijn vader ergens in het verhaal.
Bijna aan het einde van het boek verzucht Klas: ‘Kom wervelende vlaag, die niemand kan stoppen! Kom wind der winden, sleur alles mee, neem mij mee hiervandaan naar de plaats die niemand kent! … zien jullie dat ik vlieg?’
Deze dualiteit van het kleine menselijke leven met de schijnbaar onbegrensde wereld van de vogels vormt de ruggengraat van het boek. Erg mooi gegeven.
Het benauwende van het plattelandsleven doet hier en daar denken aan het werk van Marieke Lucas Rijneveld. Alhoewel het thema sexualiteit een kleinere rol speelt bij Bannerhed. Er is slechts het verleidelijke meisje Veronica die af en toe opduikt als symbool voor een grotere wereld. Zij komt uit Stockholm.
Mooi thema en goed beschreven. Als debuut zeker de moeite van het lezen waard!
Mooi thema en goed beschreven. Als debuut zeker de moeite van het lezen waard!