Advertentie

Agneta’s erfenis is het eerste deel van een trilogie, die speelt rond het prachtige Zweedse landgoed ‘De Leeuwenhof’.
Het is 1913 en Agneta heeft tegen alle heersende gewoonten in afstand genomen van haar machtige familie en wil een vrij leven gaan leiden als schilder en suffragette in Stockholm als ze een telegram ontvangt met het nieuws dat haar vader is overleden en zij erfgename is van het landgoed de Leeuwenhof. Daarmee worden haar een adellijke titel en een leven vol pracht en praal op een presenteerblaadje aangeboden, maar dat was juist het leven waaraan ze had willen ontsnappen. Agneta staat voor een duivels dilemma, maar besluit om de haast onmogelijke taak om het landgoed te leiden op zich te nemen.

Agneta’s wilskrachtige karakter helpt haar hierbij. Ondanks tegenslag en lastige keuzes vindt ze haar weg. Eigenzinnig als ze is, laat ze niet met zich spotten in deze wereld die door mannen overheerst wordt.

Bomann zet de personages heel overtuigend neer, ook geniet ik van haar levendige beschrijvingen van het landschap, de natuur, met veel aandacht voor de omgeving. Daar staat tegenover dat het verhaal af en toe opgesmukt wordt met overbodige zinnen, iets teveel herhalingen over het tegenkomen van ‘de ware’, zodat het naar mijn maak hier en daar iets te zoet wordt. Ook zou ze kunnen overwegen om teveel zinnen in vragende vorm – een manier om drama te suggereren – te voorkomen.

Corina Bomann blijkt goed op de hoogte te zijn van de achtergronden van de Eerste Wereldoorlog en van de geschiedenis van Zweden, die zij op een natuurlijke manier door het verhaal vlecht. Hierdoor heeft het meer lagen en is het geenszins oppervlakkig.

"Geen ander schepsel dan de mens wist wat het betekende om een oorlog te ontketenen. Voor geen enkel schepsel woog het het besluit van een ander wezen zo zwaar als voor de mens."

Een mooi verhaal, plezierig om te lezen, met onverwachte ontwikkelingen en rake bespiegelingen, dat me doet uitkijken naar het tweede deel.

Reacties op: Rake bespiegelingen

424
Agneta's erfenis - Corina Bomann
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners