Stof tot nadenken!

Filip C Filip C
2 mrt 2024

In “De laatste christen” koppelt Alexander von Schmid een hedendaags verhaal aan het oude verhaal van Jezus. Hij neemt ons mij in het lijdensverhaal dat zich afspeelt voor het Joodse Paasfeest. Ook het hedendaagse verhaal speelt zich af in die tijd die Christenen betitelen als de Goede Week.
Naar aanleiding van de vele schandalen binnen de Kerk is er een bisschoppenvergadering en het hoofdpersonage, de aartsbisschop van Sevilla, Mario Rodriguez, wil uitpakken met de afschaffing van het celibaat. Maar dan wordt hij geconfronteerd met een oude tekst die aantoont dat de Kerk er alles aan gedaan heeft om de geschiedenis naar hun hand te zetten. De oude tekst gaat over een proces dat ongeveer 40 jaar na het overlijden van Jezus gehouden werd en waarbij de verrijzenis van Jezus in een ander daglicht wordt gesteld. Deze ontdekking doet mee aartsbisschop opnieuw twijfelen aan zijn geloof. En tegelijkertijd wordt hij geconfronteerd met een zwak moment dat dateert van toen hij nog een jonge priester was en hij viel voor de charmes van een mooie vrouw. Welke keuzes zal Mario maken?
Alexander von Schmid maakt met het schrijven van dit werk gebruik van een hype die vele gelovigen tot nadenken wil aanzetten. Dat het er in het instituut Kerk niet altijd waarheidsgetrouw aan toe gaat, is al menigmaal gebleken en het blijkt ook een ideaal uitgangspunt om een verhaal rond te creëren. Schandalen zoals kindermisbruik, het in vraag stellen van het celibatair leven, … en dan het mysterie van het opstaan uit de doden in vraag stellen. Meteen een schot in de roos dus. En niet zomaar vanuit losse flodders, maar in een mooi samenhangend geheel en zeer geloofwaardig gebracht. En hoewel het fictie is, hoop je bijna stiekem dat er ook maar een kleine bron van waarheid schuil mag gaan achter dit verhaal. Niet om de gelovigen te kwetsen, maar om mensen aan te zetten kritisch na te denken over de vele mysteries die werden voorgeschoteld en waarvan men de echtheid niet in twijfel mocht trekken.
Toegegeven, ik heb er van kunnen smullen!

Meer recensies van Filip C