Voorspelbaar maar leuk
De moord in het hertenkamp van Liesbeth van Kempen is het eerste boek uit de reeks “Moorden uit het Noorden”.
Fleur, Dorien en Annemieke vormen een eerder raar vriendschapstrio dat voornamelijk gebaseerd is op het feit dat zij inwijkelingen zijn in een klein dorpje in Zuidoost-Friesland en door de dorpsbewoners eerder raar bekeken worden. Enkele maanden na de dood van Herman, de man van Dorien, vertelt Dorien hen dat ze de asse van haar Herman op drie verschillende plaatsen in het dorp begraven heeft en zomaar een tas vol geld gevonden heeft in Hermans schuurtje. Een raar verhaal, maar als Fleur de volgende morgen met haar camper op reis vertrekt, ontdekt ze bij het hertenkamp het lijk van Wietse. Als blijkt dat Dorien al even een relatie met Wietse had, wordt het geld en het lijk aan elkaar gelinkt. Werd Wietse om het geld vermoord? Is het geld wel eerlijk verkregen? En hoe moet het nu verder?
Liesbeth van Kempen is er in geslaagd een eerder knotsgekke combinatie te maken tussen spanning en kolder. De drie totaal verschillende karakters die noodgedwongen vriendinnen lijken te zijn: Dorien de eerder naïeve vrouw, Annemieke die het grote lot getrokken heeft en een rijke vriend aan de haak geslagen heeft maar wel duidelijk bij hem onder de slof ligt en Fleur, de stoere cowboy-vrouw die op vrouwen valt. De drie lijken zo uit een komische film geplukt en vormen een combinatie die werkt. Breng daarbij de reuze nieuwsgierige buurvrouw met haar Friese accent, een knappe agente die de zaak moet oplossen en de dolkomische situaties en je hebt een leuk ontspannend verhaal dat mij alvast weet te boeien. Oké, soms is het misschien wat overdreven en voorspelbaar, maar ik kijk toch uit naar de volgende delen in de reeks.