Omgaan met tieners, het kan ook mooi zijn
Af en toe lezen we bij de Boekenreizigers Leesclub ook eens een kinderboek. Deze keer was het De wedstrijd geschreven door Koen D’Haene dat we voorgeschoteld kregen.
Robbie en Juan zijn twee broers met een voetbalgekke vader. De twee broers zijn dikke vrienden maar zijn toch zeer verschillend. Juan heeft het voetballen al snel achter zich gelaten en kiest, tegen de zin van vader, meer voor het artistieke werk. Hij is een begenadigd tekenaar die stiekem werkt aan zijn eerste stripverhaal. Robbie is de lieveling van hun vader, want hij droomt wel van een carrière als profvoetballer. Hun vader is te streng voor zijn zonen. En wanneer Robbie een boontje krijgt voor Luna, een meisje van vreemde origine, komt hij in een lastig parket. Luna vertoeft vaak in het jeugdhuis, een plek waar de jongens niet naar toe mogen van hun vader. Ondertussen stoort Robbie zich ook aan de grotere inmenging van zijn vader in de voetbalclub waar hij speelt. Het spelplezier gaat stilaan verloren. Is er een oplossing voor het probleem van Robbie? In het iets worden tussen hem en Luna? En welke rol speelt de jonger Juan om de broers toch af en toe naar het jeugdhuis te kunnen laten gaan?
Koen D’Haene schreef een zeer herkenbaar en realistisch verhaal. Ouders willen graag het beste voor hun kind, maar bezien dat te vaak vanuit hun eigen standpunt. Dat dit met pubers tot problemen kan leiden, is zeker algemeen bekend. Maar hoe maak je dergelijke zaken als jongere kenbaar aan je ouders. Hoe vertel je hen dat jouw dromen anders zijn dan de dromen die zij uitstippelen. Een boek waar de jeugd die het moeilijk heeft om over zijn eigen gevoelens te spreken zeker iets uit kan leren.