uitkijken naar een vervolg

Filip C 23 juni 2024
In Inspecteur Holländska, geschreven door Mirjam Everhard maken we kennis met politie-inspecteur Maja Hove. Zij is in Nederland geboren maar heeft haar geboorteland verruild voor het geboorteland van haar moeder, Zweden. Daar bouwt ze aan haar carrière binnen de politie, en dat lukt aardig. Ze wordt daarom opgeroepen voor een bijzondere zaak rond de vermissing van een jonge Sami-vrouw, Ivalu die in de buurt van Kömkoj woont. Wordt dit de grote doorbraak voor Maja en welke geheimen over Maya en haar familie worden tijdens deze opdracht onthuld?
Mirjam Everhard maakt in deze thriller een combinatie tussen een opsporingsonderzoek en een reis in het verleden van haar hoofdpersonage. De Hollandse inspecteur Maya is een mooie figuur waaraan nog meerdere verhalen opgehangen kunnen worden. Ze heeft iets bijzonder en ik heb het gevoel dat we nog niet alle eigenaardigheden van het personage ontdekt hebben. Haar partner in crime, Winner, is ook een bijzonder geval! De andere leden van het team hadden iets meer uitgewerkt mogen worden. De omgeving waarin het verhaal speelt is slim gekozen. Uit de beschrijvingen leid ik af dat het hoge noorden mooie idyllische plekjes heeft. Ook de keuze voor een cultuur die binnen het land als vreemd aanzien wordt als onderwerp van het verhaal te kiezen, maakt dat de lezer geïntrigeerd wordt.
Anderzijds bevat het verhaal nog wel schoonheidsfoutjes. Zo lijkt het alsof de chronologie in het verhaal niet altijd logisch loopt. Er wordt vaak info, die al eerder bekend was, plots als nieuw beschreven en dan denk je als lezer: “dit had ik toch al eens gelezen?”. Fouten die in een debuut wel eens vaker voorkomen en waarvoor je als lezer toch enig begrip kan tonen, maar wel belangrijk om te vermijden in nieuw werk!
Toch een aangename kennismaking die doet hopen op meer Maja-verhalen.

Meer recensies van Filip C