Een verhaal dat gelezen moet worden

Frank Peters Frank Peters
5 mrt 2023

Het verhaal van Robert is het debuut van Karen van Winkel, een getalenteerde schrijfster uit Antwerpen. Het draait om een buitengewone held, namelijk de introverte en verlegen postbode Robert. In dit verhaal worden we meegevoerd naar zijn wereld, beginnend in zijn jeugd, waar zijn eenvoudige ouders niet in staat waren hem veel liefde te geven. Na hun overlijden wordt hij postbode en ontmoet hij twee bijzondere vrouwen: Germaine, een prostituee die hem de betekenis van liefde bijbrengt, en Lou, een studente fotografie die hem boven zichzelf doet uitstijgen.

Dit boek draait voornamelijk om menselijke gevoelens, zoals liefde, dood, verlies en vriendschap, en verkent deze thema’s op een sublieme manier.

De personages in het boek zijn op een eerlijke en meeslepende manier beschreven, waardoor je onvermijdelijk van ze gaat houden. De setting, de vrienden van Robert en natuurlijk zijn blauw-gele Ara Jacques dragen allemaal bij aan de rijke wereld die Karen van Winkel heeft gecreëerd. Wat dit verhaal zo bijzonder maakt, is de grootsheid die schuilt in zijn eenvoud. Het bewijst dat complexe plots en hoogdravend taalgebruik niet nodig zijn om een boeiend en beeldend verhaal te vertellen. Bovendien zal het einde van het verhaal je volkomen onverwachts raken en kippenvel bezorgen, alsof Karen je met haar unieke vertelkunst eerst in slaap wiegt om je dan plotseling en indringend wakker te schudden.

Voor mij, als Nederlander, voegt het typisch Vlaamse woordgebruik een extra laag van authenticiteit toe aan het verhaal. Het is duidelijk merkbaar dat Karen van Winkel ook werkzaam is als fotografe en creatief vormgever, aangezien fotografie een onmisbare rol speelt in het verhaal.

Ik kan dit boek van harte aanbevelen. Het leest vlot en biedt een verfrissende ontsnapping aan de constante druk van sociale media. Dus, leg die telefoon neer en pak dit boek op! Het is de moeite meer dan waard.

Meer recensies van Frank Peters