Advertentie
    Greet Braem Hebban Recensent

‘Nulpunt’ is het eerste deel in een nieuwe thrillerserie, geschreven door twee Noorse succesauteurs. Jørn Lier Horst (1970) kennen we van de serie met William Wisting in de hoofdrol. Hij won met zijn thrillers heel wat prijzen en schrijft ook kinder- en jeugdboeken. Thomas Enger (1973) is vooral bekend van zijn serie met Henning Juul. Hij schrijft niet alleen thrillers, maar ook YA. De heren zijn al een jaar of tien bevriend en hebben in Noorwegen dezelfde uitgever. Al in 2012 opperde Horst het idee om samen iets te gaan doen; de daaropvolgende jaren werden ideeën, verhaallijnen en personages besproken. Op een bepaald moment kwam alles in een stroomversnelling en konden de nieuwe seriepersonages, rechercheur Alexander Blix en celebrityblogster Emma Ramm, aan de wereld voorgesteld worden.

Voormalig topatlete Sonja Nordstrøm komt niet opdagen bij de presentatie van haar omstreden autobiografie. Niets voor haar, maar niemand die er meteen iets achter zoekt. Tot celebrityblogster Emma Ramm ontdekt dat Sonja’s huis niet afgesloten is en er sporen van geweld aantreft. Op de televisie is een papiertje bevestigd met daarop het cijfer 1. Het is rechercheur Alexander Blix die de verdwijningszaak toegewezen krijgt. Al snel zijn er een heleboel aanwijzingen en vallen er meer slachtoffers. Wat zit hierachter? Hoe hangt alles samen? Waar is het de dader om te doen?

Heel wat aandacht is er ook voor Blix’ dochter Iselin, die deelneemt aan een reality show op televisie. Haar avonturen vormen als het ware een tweede verhaallijn. De auteurs hebben gezorgd voor een prettig verteerbare opbouw van hun verhaal. Hoewel Blix en Ramm in compleet andere werelden lijken te vertoeven, moeten ze in deze zaak toch de krachten bundelen. Terwijl de gescheiden Blix het steeds drukker krijgt met de zaak, doet hij zijn uiterste best zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij de tv-opnames van zijn dochter. Ramm is ook single, maar dat heeft dan weer heel andere redenen. Ook naar haar privésituatie gaat de nodige aandacht.

Het zorgt ervoor dat de hoofdpersonages, en ook de mensen in hun omgeving, goed uit de verf komen. Blix is weliswaar niet meer samen met zijn vrouw, maar onderscheidt zich door zijn gedrag en karakter toch van de ‘standaard’ rechercheur. Ramm zet haar eerste stappen in de ‘serieuze’ verslaggeving en dat werkt heel verfrissend, zij is een personage met veel potentieel. De heren Horst en Enger zijn erin geslaagd om de lezer een paar keer op het verkeerde been te zetten. Meer dan eens ga je iemand verdenken, want niet iedereen lijkt even zuiver op de graat te zijn. Het is bijzonder leuk om samen met Blix en Ramm op speurtocht te gaan.

Op geen enkel moment merk je dat ‘Nulpunt’ geschreven is door twee personen. Niet alleen de verhaallijnen lopen vlot, ook de schrijfstijl is absoluut in orde. Vloeiende zinnen en vooral in het begin van het boek zeer veel korte dialogen. Het boek is zeer makkelijk te lezen, aan alles merk je dat Horst en Enger weten hoe ze de lezer aan zich moeten binden. Sommige wendingen uit het boek hebben we wel eens eerder gezien, maar ze worden gecombineerd met genoeg originele elementen, zodat het resultaat meer dan geslaagd te noemen is. Aanvankelijk kan het verhaal alle kanten uit, maar langzaamaan wordt de spanning opgebouwd. Personages en lezer stevenen af op een grootse finale.

Heb je zin in een nieuw speurdersduo? Geef dan Blix en Ramm een kans, je krijgt er geen spijt van. En verheug je alvast op nummer twee in de serie!

[Deze recensie is gebaseerd op ‘Nullpunkt’, de originele versie van het boek.]

Reacties op: Goede plot en aangename seriepersonages

312
Nulpunt - Thomas Enger Jørn Lier Horst
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners