Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Avontuurlijke tocht vol gevaar en spanning

Greet Braem 08 mei 2024 Hebban Recensent
Katherine Rundell (1987) is een Engelse auteur en academicus, die vooral kinderboeken schrijft. Met veel van die boeken wist ze een prijs in de wacht te slepen, zo won haar debuut Rooftoppers (vertaald als Sophie op de daken) uit 2015 een Blue Peter Award en de Waterstones Children's Book Prize. Die laatste won ze eveneens voor De ontdekkingsreiziger. Na een aantal losstaande verhalen heeft Rundell nu het eerste deel in wat een trilogie moet worden op de wereld losgelaten. Onmogelijke wezens werd door Jenny de Jonge naar het Nederlands vertaald en neemt de lezer mee naar een magische wereld.

Meteen in het begin van het boek maken we kennis met de twee hoofdpersonages, Christopher en Mal. Hij is op vakantie bij zijn opa Frank in Schotland en heeft een bijzondere band met dieren; zij heeft net haar oudtante Leonoor vermoord zien worden en kan vliegen. Door een bijzondere samenloop van omstandigheden zullen de twee samen in de Archipel belanden, een eilandengroep waar alle nog levende mythische wezens wonen; het is een plek die door een magische barrière afgescheiden is van de mensenwereld. Helaas zijn een aantal van de bijzondere dieren stervende, terwijl andere zich uiterst vreemd gedragen, de ‘glimourie’ is aan het verdwijnen. Mal en Christopher storten zich in het gevaar wanneer ze op zoek gaan naar antwoorden. Ze ontdekken vreselijke dingen en worden achternagezeten door een moordenaar. Wat is er in hemelsnaam aan de hand? Zullen ze het tij kunnen keren?

Al meteen in het begin is duidelijk dat de twee protagonisten geen gewone kinderen zijn; Mal en Christopher komen dankzij Rundell helemaal tot leven. Hetzelfde kan gezegd worden van andere bijzondere personages die ze op hun tocht leren kennen. Daar is bijvoorbeeld Nachtraaf, de ruwe schipper met zijn goede hart, Irian de zeewetenschapper, nereïden en centaurs, en ga zo maar door. Het personage dat steeds meer aandacht opeist, is de verdwenen Onsterfelijke. Waar is die naartoe? En wat moet er gebeuren om de magische wereld te redden?

‘Het gebeurde drieduizend jaar geleden. De Onsterfelijke […] nam het besluit om ons te beschermen tegen de meedogenloze verwoesting veroorzaakt door de mensheid. Ze koos ervoor de Archipel af te snijden van de rest van de wereld.’

De auteur neemt haar lezers mee naar allerlei wonderlijke plekken: de Stad der Geleerden, het Eiland van de Moordenaars, het Eiland van de Onsterfelijke, ... Mal en Christopher hebben vriendelijke en iets minder vriendelijke contacten met de bewoners van de Archipel. Wie wil, kan op een kaart vooraan in het boek proberen de reis van de avonturiers te volgen. Heel indrukwekkend is trouwens het ‘bestiarium’ dat het eigenlijke verhaal voorafgaat: een optekening van maar liefst 22 mythische wezens, voorzien van de nodige informatie en plaatjes.

Rundell hanteert een vlotte schrijfstijl, al zijn haar zinnen en gekozen woorden soms net iets te complex voor 10- tot 12-jarigen, de doelgroep van het boek. Een echt obstakel mag dit echter niet zijn, daarvoor spreken de dialogen te zeer en is het verhaal te afwisselend. Spannend is het ook, en de auteur schrikt er niet voor terug de minder mooie kanten van het leven te belichten; niet alles is rozengeur en maneschijn, leven en dood gaan hand in hand.

Met Onmogelijke wezens onderneem je een avontuurlijke tocht, vol gevaar en spanning. Menselijke personages en mythische figuren gaan hand in hand. Rundell en fantasy, dat plaatje klopt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Greet Braem

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?