Spannende korte verhalen van twintigtal ambitieuze schrijvers

Guy Doms Guy Doms Hebban Team
20 mrt 2022

Naar jaarlijkse gewoonte brengt Uitgeverij LetterRijn ook nu weer een spannende verhalenbundel uit. Een lovenswaardig initiatief in ieder geval. Deze keer heet het centrale thema ‘Black-out’; het is tevens de titel van het boek. Zowel Nederlandse als Vlaamse schrijvers hebben hun bijdrage ingestuurd. Het eindresultaat van de wedstrijd is een bonte verzameling van vijftien vertellingen, allemaal grondig geselecteerd door een jury. De medewerking van een vijftal uitgenodigde auteurs - allen uit de stal van de uitgever - brengt het totaal op twintig losstaande verhalen.

Over smaak en kleur valt niet te twisten; toch moet elk van de uitverkoren vertellingen voldoen aan een aantal criteria. De taal en schrijfstijl, de structuur, originaliteit, het thema, de aanwezigheid van thrillerelementen (zoals spanning) en de neergezette personages; elk van deze maatstaven worden kritisch bekeken en beoordeeld.

‘Gisterochtend had ze het besluit genomen. Het had lang genoeg geduurd. Vandaag zou ze de liefde voor haar echtgenoot laten opbloeien. Het was tijd om het goed te maken met haar man, om een streep te zetten onder hun Grote Ruzie.’
(uit ‘Het zoenoffer’ van Patricia Bouwhuis-Ooyevaar)

Stel dat je een misdaad pleegt, doch je herinnert je helemaal niets van wat je hebt uitgericht. Heb je een black-out, of simuleer je het? Is het een ongeluk, of puur opzet? Dergelijke situaties doen zich wel vaker voor op de rechtbank.

‘Waar ben ik? Wat doe ik midden in de nacht op een verlaten strand? Ik pijnig mijn hersenen, zoek naar een verklaring. Niets. Ik kan me niet herinneren hoe ik hier ben terechtgekomen.’
(uit ‘Negen levens’ van Johnny Bollé)

Telkens stap je als lezer in een andere setting, ontmoet je onbekende figuren die tot leven komen. Of het loodje erbij neerleggen, uiteraard. Ook beland je in hachelijke situaties; je loopt wel eens een schrikwekkende psychopaat op het lijf. Vluchten is geen optie, lezen moet je. De vaart en de spanning in de uiteenlopende verhalen zijn niet altijd van een even hoog niveau. Er is echter voor elk wat wils, ongeacht de persoonlijke voorkeuren. Trouwens, valt een kort verhaal niet echt bij je in de smaak, stop meteen en pik er een ander uit. De bundel bestaat uit schrijfsels van zowel beginnende als ervaren verhalenvertellers.

‘Toen de bel ging, aarzelde ze hooguit twee seconden. Daarna sloeg ze haar voorhoofd hard tegen de hoek van de kast. Het bellen hield op, bevelende stemmen klonken. Toen de voordeur werd ingetrapt, liet Fenna zich naast Rob op de grond vallen en sloot ze haar ogen.’
(uit ‘Vrijbrief’ van Gert-Jan van den Bemd)

‘Black-out’ is een bonte reeks van spannende verhalen, ontsproten uit het brein van een twintigtal ambitieuze schrijvers.

Drieënhalve ster.

Meer recensies van Guy Doms