Advertentie
    Guy Doms Hebban Recensent

De Vlaamse Professor Dr. Wim van de Voorde heeft gedurende zijn langdurige carrière als wetsdokter heel wat lijkschouwingen uitgevoerd. Tevens heeft hij een ontelbaar aantal plaatsen delict nauwkeurig onderzocht en heel veel leed gezien.
In zijn boek ‘Het gezicht van het kwaad’ gunt hij zijn lezers een bijzondere inkijk in de - uitermate complexe - menselijke geest.

‘Om een goede forensisch arts te zijn, heb je contradictorisch genoeg een grote dosis menselijkheid en een bepaalde mate van inlevingsvermogen nodig, zonder dat dit je mag overmannen. Zonder die eigenschappen kan je onze job niet goed doen, of dan wordt het een puur technische aangelegenheid en word je cynisch.’

De term 'forensisch onderzoek' kennen de meesten uit thrillerboeken of misdaadfilms. In een uitermate heldere taal legt de professor uit hoe een gespecialiseerd team op zoek gaat naar de doodsoorzaak van een slachtoffer. Ook het speuren naar sporen die kunnen leiden naar een dader komt aan bod.
Van de Voorde beklemtoont dat in theorie iedereen in staat is iemand om het leven te brengen. ‘De mens is immers geen braaf beestje,’ draagt hij aan.
Vijfentwintig jaar lang geconfronteerd worden met alle gezichten van het kwaad, het laat je zeker niet onberoerd. In het radio 2- programma ‘De Madammen’ vertelt de wetsdokter wat hij met zijn team precies onderzoekt. Met een autopsie poogt men het antwoord te vinden op drie essentiële vragen: wie is de overledene, wanneer is het gebeurd en waarom is hij of zij overleden?

‘We hebben op alle slachtoffers van de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem een autopsie uitgevoerd in Leuven. Het onderzoek heeft een kleine drie dagen in beslag genomen. Voor de nabestaanden is dat lang wachten, maar wij moeten eerst zeker zijn over de identiteit. We moeten eerst alles onderzoeken en vergelijken. Dan pas kan de familie erbij komen.’

Dr. Wim van de Voorde is van heel dichtbij betrokken geweest bij verschillende, door het ruime publiek gekende, misdaadzaken in België. Ook heeft hij op de eerste rij gestaan bij de identificatie van de slachtoffers van de moordaanslagen in 2016. Dit alles doet wat met een mens, die onder een loodzware sociale belasting moet staan. Respect!
‘Het gezicht van het kwaad’ is een heel degelijk en vooral leerrijk boek over de obscuriteit van de menselijke psyche.

Reacties op: Leerrijk boek over obscuriteit van menselijke psyche

2
Het gezicht van het kwaad - Wim van de Voorde
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker