Advertentie
    Guy Doms Hebban Recensent

Luc Schoonjans heeft als auteur een opvallend grote belangstelling voor True Crime. Vol passie en in een toegankelijke taal schrijft hij ‘Onopgeloste moorden in België 2’. Een tweede deel, waarin hij dit keer vier merkwaardige misdaadzaken belicht. Eerst ging hij echter doelgericht op zoek naar het echte verhaal achter de misdaad.
De slachtoffers heten Tamara Morris, Ingrid Caeckaert, Tania Van Kerkhoven en Ann Bourgoin. De lichamen van deze vier vrouwen werden teruggevonden, daar bestaat geen twijfel over.
De naam van de dader(s): onvindbaar, onbekend.

“Een uur later kwam het parket van Luik ter plaatse, net als de technische recherche. Zij kamden het terrein uit en vonden nog een rits, een armband en twee oorbellen. Eentje daarvan met een kruisje als hanger. En dat deed een belletje rinkelen.”

In een imponerend voorwoord gaat de schrijver dieper in op de nachtmerrie die nabestaanden van een onopgeloste moordzaak beleven. Schoonjans gaat eveneens nog een stapje verder, wanneer hij beklemtoont hoe verbeten de betrokken speurders soms verder blijven zoeken naar die ultieme doorbraak. Dat grondig DNA-onderzoek hiervoor alsnog kan zorgen, is geen verrassing meer. De zaak van de gewurgde Ariane Mazijn is hier een prachtig voorbeeld van. Zesentwintig jaar na de feiten krijgt het dossier een definitieve opheldering. Het kan!

Verwacht echter – voorlopig (?) – geen uitsluitsel over de vier dossiers uit dit boek. Heel wat jaren later blijven deze misdaden nog steeds gehuld in een waas van raadsels.
Elk verhaal lees je als een onvervalste thriller; de auteur sleurt je probleemloos mee in het totale gebeuren. Het boek leent zich uitstekend voor verfilming, zelfs van elk van deze vier misdaden. Schoonjans, die zelf een aantal filmscripts en scenario’s voor televisieseries heeft geschreven, verdiept zich tot in de details van de gekende feiten. Hierdoor komt de afgrijslijke werkelijkheid opnieuw tot leven. De antwoorden op de belangrijkste vragen moet hij schuldig blijven. Die zijn immers niet gekend. Wat is er in hemelsnaam exact gebeurd? Wie is die koele, of oververhitte, moordenaar? Wat zijn de echte motieven om over te gaan tot het nemen van iemands leven?

“Zij had iets te bekennen. Maar in ruil wilde ze de garantie op een milde straf. Van zodra de speurders hoorden dat haar verhaal terugging tot de jaren tachtig van vorige eeuw, vroegen ze haar waarom ze zo lang had gewacht om tot bekentenissen over te gaan.”

Tot op heden blijven de moorddossiers over Tamara, Ingrid, Tania en Ann ‘cold cases’; onopgeloste moorden.

Reacties op: Het blijven cold cases

6
Onopgeloste moorden in België 2 - Luc Schoonjans
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99
E-book prijsvergelijker