Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Spanning en psychologie gaan hand in hand

Guy Doms 11 juli 2023 Hebban Recensent
‘Paternoster’, een creatie van de Vlaamse veelschrijver Luc Vos, is het tweede deel met inspecteur Anne Verelst van de Antwerpse politie. Qua chronologie gaat het boek vooraf aan het eerder verschenen ‘Zeven’, door de lezers vol enthousiasme onthaald. Elk van beide thrillers kan perfect als een losstaand misdaadverhaal gelezen worden.

In een ijltempo wordt – ergens in België - de ene na de andere priester om het leven gebracht en gruwelijk vermoord teruggevonden. De meedogenloze dader maakt telkens gebruik van dezelfde modus operandi. Niet alleen binnen de katholieke kerk gaan de alarmklokken luiden, ook bij de Antwerpse politiediensten neemt de stress constant toe. Anne Verelst weet niet waar haar hoofd staat; samen met haar teamleden moet ze alles uit de kast halen, teneinde nog meer kerkelijke drama’s te voorkomen. De klok tikt ongenadig verder en de drijfveer, alsook de meedogenloze dader, blijven een tijd lang onontdekt. Het onderzoek loopt aldus niet van een leien dakje; Anne vermoedt zelfs dat sommigen haar speurwerk belemmeren.

De bron van al dit kwaad leidt naar een vroegere periode, waarin jongens tijdens hun jeugdjaren zijn misbruikt door een geestelijke van de katholieke kerk. Dit heeft later heel wat blijvende trauma’s veroorzaakt bij volwassen mannen. Pas wanneer het voor Anne en de collega’s duidelijk is wat hier werkelijk aan de hand is, proberen ze de moordenaar een stap voor te blijven. Hun poging is niet erg succesvol, toch moet er dringend een eind komen aan de moorden.

‘Ook al is Verelst niet gelovig, ze beseft zeer goed dat dit zo niet verder mag blijven gaan. Het blijven dode mensen, ongeacht wat hun overtuiging is.’

Vos weet perfect hoe hij zijn personages neer moet zetten en uitdiepen. In drie verhaallijnen en met wisselende perspectieven, ontdek je mondjesmaat hoe de vork aan de steel zit. De spanning blijft de hele tijd aangehouden; tevens voel je de diepe wonden en de pijn, die de jonge slachtoffers van toen nu nog steeds met zich meedragen. Ook de dader geeft zich – in figuurlijke betekenis – helemaal bloot.

‘Hij verliest alle kleur in zijn gezicht. Zijn ogen draaien wild van links naar rechts. Zijn ademhaling versnelt, zijn lichaam weigert alle medewerking aan de nodige weerstand om deze aanvaller af te slaan.’

Zonder in extremen te vervallen, schetst de auteur de juiste atmosfeer, waarin de koele doder zijn wraakgevoelens omzet in tomeloze woede en waanzin. ‘Paternoster’ is een spannende thriller, voorzien van een nog steeds hedendaags thema. De stevige psychologische lading maakt het geheel nog wat fraaier.
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms