Advertentie
    Guy Doms Hebban Recensent

Een stevige actiethriller, met een mondiaal karakter én internationale decors. Het is werkelijk helemaal zijn ding. Politieagent en globetrotter Pjotr Vreeswijk zet met Schaduwstrijder, zijn derde boek, weer eens de wereld op stelten.

Centraal in het verhaal staat de Britse CIA-agent Suzanne Boyle. In Syrië start ze haar onderzoek naar het hoe en waarom van een massagraf in de woestijn. Ze krijgt de hulp van haar oude vriend kolonel Gideon Joubert; de redder in hoge nood. Wat is de onderlinge connectie tussen een onverslaanbaar geacht moordcommando, het Europees Centrum voor Kernonderzoek en die gruwelijke afslachting in Syrië?

“In de schermen voor zijn neus stonden de seinen nog steeds op groen en hem restten slechts vier seconden om de rode knop in te drukken en een mogelijke ramp te voorkomen. ‘Drie … twee … een.’”

Vreeswijk houdt van korte hoofdstukken; het zijn net scènes uit een loeispannende film. Ook nu hanteert, beheerst hij deze techniek. Zijn rechttoe rechtaan schrijfstijl, heldere dialogen en imponerende karakters staan garant voor heel wat leesplezier. De perspectiefwisselingen bieden je vlot toegang tot de hoofdpersonages. Actie en spanning zijn twee ingrediënten die het boek constant dragen.

“Suzanne voelde haar hart in haar keel en tikte zo snel als haar trillende vingers haar toestonden. Toen ze voor een laatste keer over de rand van het beeldscherm keek, ontmoetten haar ogen de zijne en Suzanne was ervan overtuigd. Hij wist het. Alleen was zij deze keer sneller. Enter.”

Als lezer reis je onophoudelijk mee met de protagonisten. Fasten seatbelt! Je bezoekt Syrië, de Democratische Republiek Congo, Zwitserland, Turkije, Irak, Marokko. Uiteindelijk ga je stranden op Luigi Island, zo’n 750 kilometer ten oosten van Spitsbergen.
Schaduwstrijder is een thriller die wel enige concentratie vereist. Sprongen in de tijd maken het je niet eenvoudig. Meen je tijdens het lezen te weten hoe de vork aan de steel zit: helemaal fout. De auteur weet je te misleiden; vergeef het hem.

Sommige personages herken je wellicht uit zijn vorige boeken. Ietwat jammer dat hij niet dieper blijft graven in het hoofd en verleden van Suzanne Boyle en haar maatje Joubert. Dit valt echter best te begrijpen, de actie primeert immers.
Zijn passie voor dit boekengenre voel je op elke pagina. Een gemeend compliment aan het adres van de schrijver.
Wordt Vreeswijk vreselijk rijk met zijn schrijfsels? Had hij de Amerikaanse nationaliteit, dan kwam hij waarschijnlijk aardig in de buurt. In afwachting van Europees succes blijft hij ongetwijfeld nog een poos actief bij de politie.

Schaduwstrijder: plaats een aantal personages bij of tegenover elkaar en er is storm op komst.

Reacties op: Storm op komst!

40
Schaduwstrijder - Pjotr Vreeswijk
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,00 Bestel het e-book € 5,99
E-book prijsvergelijker