Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een intrigerende en zuivere true crime

Guy Doms 19 mei 2023 Hebban Recensent
In de jaren zestig van de vorige eeuw werd de Belgische non Jeannine Deckers beroemd. Onder het pseudoniem ‘Soeur Sourire’ (‘Zuster Glimlach’) scoorde zij met haar gecomponeerde nummer ‘Dominique’ een wereldhit. Een decade later haalde een andere zuster, Cecile Bombeke - alias zuster Godfrieda – het nieuws. Zij had heel wat op haar kerfstok; zij bracht immers minstens drie oudjes om het leven.

Tom De Smet, onderzoeksjournalist en tevens auteur, beet zich vast in het levensverhaal van de moordende Vlaamse non. Men noemde haar ‘Zuster insuline’; de schrijver voegde er de sarcastische bijnaam ‘Soeur Mourir’ aan toe. Deze laatste is tevens de titel van het boek.

“Maar ze heeft sterker spul nodig dan wat ze in de apotheekkast van het rusthuis vindt. Dolantine Special. Minstens één ampul per dag. Dus begint ze voorschriften te vervalsen.”

Drie moorden heeft zuster Godfrieda werkelijk bekend; de slachtoffers waren bewoners van het rusthuis in Wetteren, waar zij actief was. Het begon allemaal in 1975, toen zij te kampen kreeg met een (goedaardige) hersentumor. Zij raakte al snel verslaafd aan pijnstillers. Vervolgens begon zij, na een niet echt geslaagde hersenoperatie, een eigenaardige persoonlijkheidswijziging te vertonen. Zo drukte zij onder andere geld achterover van gegoede rusthuisbewoners. Uiteindelijk werden die mensen door haar beloond met een catastrofale inspuiting met insuline.

Had Godfrieda nog meer doden op haar geweten? Vooral de onderzoeksrechter en een aantal klokkenluiders waren hiervan overtuigd. Slechts één uitermate belangrijk element ontbrak: het bewijsmateriaal. De Smet ging diep graven in het verleden; praatte met heel wat nabestaanden en personen die de non kenden. Tevens zocht hij uit, hoe het in hemelsnaam mogelijk was, dat deze zuster nooit een rechterlijk vonnis moest ondergaan. Er volgde aldus nooit een veroordeling. Heeft de kerk daar misschien wel een voorname rol in gespeeld?

“Langzaam maar zeker dooft Godfrieda uit. Haar geest heeft het al een tijdje opgegeven, en in mei 2019 volgt haar lichaam.”

De onderzoeker die De Smet is, heeft zich helemaal vastgebeten in dit dossier. Zo belicht hij bijvoorbeeld nog een ander gedragspatroon van de betrokken non. In het boek verwijst hij naar het feit dat de Wetterse moordenaar een op seks belust roofdier was geworden.

‘Soeur Mourir’, het intrigerende levensverhaal van zuster Godfrieda, is op een uiterst toegankelijke manier opgetekend; uitgewerkt als een zuivere true crime.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms