Een troostrijk verhaal over groeien en loslaten.

ikkebenhet Diana ikkebenhet Diana
15 mrt 2026

"Blaadjes" van Stephen Hogtun is een prachtig prentenboek over de cirkel van het leven en de band tussen generaties. Het verhaal volgt een klein blaadje dat opgroeit onder de oude boom, een mooie metafoor voor de wijsheid en steun die je van je ouders of grootouders meekrijgt.

Wat het boek bijzonder maakt, is hoe tekst en illustraties samenkomen. De tekeningen vangen de seizoenen in warme kleuren, terwijl de woorden een diepere laag geven. Een zin die me echt bijbleef gaat over veerkracht: hoe je stevig kunt staan in de wind, maar ook genoeg kunt meebewegen om niet te breken. Het is meer dan een kinderboek; het voelt ook voor volwassenen herkenbaar en troostend.

Thema’s als loslaten en koesteren lopen als een rode draad door het verhaal. Sommige momenten moet je laten gaan, maar de mooiste herinneringen draag je altijd met je mee. Hogtun weet de vergankelijkheid op een zachte manier tastbaar te maken. Het spel van licht en schaduw in de illustraties versterkt dat gevoel nog eens.

Voor mij voelt "Blaadjes" als een warm en troostrijk boek dat laat zien dat afscheid en groei bij elkaar horen. Een prentenboek dat je niet alleen mooi vindt om te bekijken, maar dat ook echt iets bij je achterlaat.

Meer recensies van ikkebenhet Diana