Stilte, schapen en verlangen.
Vacht! is een boek dat je niet in één keer uitleest, maar waar je de tijd voor moet nemen. Het gaat over Eline ze werkt in het kloosterarchief, in haar moestuin en is graag tussen de schapen. Haar leven lijkt klein en vooral bepaald door anderen, maar ondertussen verlangt ze ernaar om gezien te worden en warmte te voelen.
Wat ik mooi vond, is de rustige manier van schrijven. Van Baars gebruikt simpele details: een schaap dat afdwaalt, een slak in de moestuin of een doos met oude papieren. Het zijn kleine dingen die laten zien waar Eline mee worstelt in haar leven.
De titel past heel goed. Een vacht geeft warmte en geborgenheid, maar houdt ook afstand. Precies dat dubbele gevoel loopt door het hele verhaal.
Het boek leest langzaam, soms bijna traag maar dat maakt het juist bijzonder. En het einde... dat bracht een glimlach op mijn gezicht. Voor mij echt een mooi en bijzonder boek.
Ik had dit boek gewonnen via een Instagram-actie van De Club van Echte Lezers, en ik ben blij dat ik daardoor kennismaakte met dit bijzondere verhaal.