Black Friday, niet voor tere zieltjes.
Black Friday is geschreven door Maren Stoffels en uitgebracht bij Uitgeverij Leopold.
Maren Stoffels begon al vroeg met schrijven. Op haar vijftiende stuurde ze al verhalen naar Uitgeverij Leopold en op haar zeventiende verscheen haar eerste boek Dreadlocks & Lippenstift. Ze won daarmee in 2005 de Prijs van de Jonge Jury en de Debuutprijs. Daarna volgden nog ruim twintig boeken van haar hand, waarvan Black Friday de laatste is.
In Black Friday draait het om de ontgroeningsweek van studentenvereniging Veneris Dies Nigra. Megan en Ris nemen beiden deel aan de ontgroeningsweek. De ouderejaars hebben een week vol pesterijen en vernederingen bedacht, waarvan het hoogtepunt de laatste dag is van de ontgroening, de zogeheten Black Friday.
Voor Ris is het hoofdzaak om één van de drie te vergeven kamers in het studentenhuis van Veneris Dies Nigra te bemachtigen. Hij heeft het voordeel dat hij van Machteld het een en ander te horen heeft gekregen over de gang van zaken binnen studentenverenigingen en ontgroeningsweken. Hij is vastbesloten deze week te overleven en heeft zich voorbereid om alle vernederingen te ondergaan.
Ik hoor de wanhoop in mijn stem. ‘Ik doe alles.’
‘Alles?’
‘Alles.”
Yellow glimlacht. ‘Dat is een gevaarlijke belofte.’
Megan heeft zo haar eigen redenen om deel te nemen aan de ontgroeningsweek. Een kamer in het studentenhuis staat bij haar niet op de eerste plaats. Zij heeft haar eigen demonen om te verslaan, daarbij vergeleken vallen de kwellingen tijdens de ontgroening haar misschien zelfs mee.
Hoeveel meter is het naar beneden? Wat als de stroming hier te sterk is? Het kan mijn dood worden.
‘Wil je bij Veneris Dies Nigra, of niet?’
Ik zet mijn voet op de onderste stang en zet af.
Het verhaal begint met een krantenartikel en een getuigenverklaring bij politie, waardoor de lezer al weet dat er iets ernstigs is gebeurd.
Beurtelings worden de belevenissen vanuit Megan en Ris verteld, afgewisseld met stukjes verhoor. Dit bouwt de spanning goed op. Het verhaal neemt vanaf het begin een vliegende start en deze vaart en spanning wordt het hele boek goed volgehouden. Aan het eind wordt de lezer verrast door de plottwist die je niet ziet aankomen, maar die meesterlijk is weggewerkt in het verhaal.
Black Friday is een super spannende YA die zeker bij deze doelgroep zal aanslaan. De inhoud van het verhaal is niet geschikt voor een hele jonge, tere lezer waardoor ik het geschikt vind voor 15+ om te lezen. Black Friday was een zeer aangename kennismaking met Maren Stoffels.