Geen thriller maar misdaadroman
Dit boek mocht ik lezen voor de Hebban thrillerprijs 2020. Biebau was voor mij een nog onbekende auteur.
De achterflap vermeld dat het gaat om een misdaadroman en dat is juist. Russisch voor beginners gaat over Maarten, een nietsnut, type eeuwige student, die nog steeds zoekende is naar zijn levensdoel. Relaties onderhouden is lastig voor hem. Hij is niet bepaald de vlotste man en heeft tot noch toe altijd als “zoon van de directeur” in het transportbedrijf van zijn vader gewerkt, of is in ieder geval aanwezig.
Wanneer Maartens vader het bedrijf verkoopt, moet Maarten echt aan de slag. Noodgedwongen moet hij daarom een cursus Russisch gaan volgen, om te voorkomen dat hij wordt ontslagen.
Tijdens de lessen Russisch leert hij het echtpaar Diederik en Lore kennen. Maarten is erg gecharmeerd van de knappe Lore, evenals Pavel, de nogal vreemde docent Russisch. Het echtpaar wil in Rusland de beroemde Kungurgrotten bezoeken en wil daarom de taal eigen maken. Gedurende de cursus ontstaat er een vriendschap tussen Diederik, Lore en Maarten, waar een einde aan komt met het beëindigen van de cursus.
Jaren later ontmoet Maarten Lore weer en hoort haar noodlotig verhaal. Zijn gevoelens voor Lore zijn onveranderd door de jaren heen en wanneer hij voor zijn werk naar Rusland moet, besluit hij uit te zoeken wat er precies met Diederik is gebeurd. Dan blijkt dat niets is zoals het lijkt.
Biebau heeft een prettige schrijfstijl en neemt je makkelijk mee het verhaal in. Het verhaal kabbelt een beetje voort en pas na twee derde deel van het boek ontdek je als lezer dat er meer gaande is dan tot dat moment is verteld. Langzaam komt er wat meer spanning in het verhaal en volgt er een enigszins verrassende ontknoping. Al met al een fijne roman met een misdaadtintje, maar zeker geen thriller.