Prima psychologische thriller

Isabella Driesmans Isabella Driesmans
5 mrt 2021

Ellie Marney is een Australische auteur met verschillende Young Adult-thrillers op haar naam. Zij debuteerde in 2013 met “Every Breath”, het eerste deel van een reeks waarin twee tieners misdaden oplossen, geïnspireerd door Sherlock Holmes. Daarna schreef zij ook een aantal op zichzelf staande Young Adult-thrillers.

“Ik zie, ik zie” speelt zich af in 1982, hetgeen je in je achterhoofd moet houden, aangezien de techniek in de jaren ’80 nog lang niet zo geavanceerd was als nu. Daardoor ligt de belevingswereld niet echt dicht bij die van de lezersdoelgroep.

De 18-jarige Emma en Travis worden door de FBI benaderd om mee te werken aan een onderzoeksproject. Het is de bedoeling dat zij in gesprek gaan met jonge gevangengenomen seriemoordenaars om nieuwe informatie los te krijgen, waardoor de profilering van toekomstige jeugdige seriemoordenaars sneller kan plaatsvinden en er minder slachtoffers vallen.
Emma en Travis zijn niet zomaar uitgekozen, zij hebben beiden een verleden met een seriemoordenaar en de FBI wil van dat feit gebruik maken.
Al gauw blijkt dat de FBI er verborgen onderzoeksdoelen op na houdt. Er loopt namelijk een nieuwe moordzaak en het team Gedragswetenschappen heeft zijn handen vol aan iemand die het op tieners heeft gemunt.
Simon Gutmunsson, 19-jarige seriemoordenaar en meestermanipulator is de enige die meer lijkt te weten van deze nieuwe seriemoordenaar. Het is aan Emma en Travis om te proberen antwoorden van Simon los te krijgen voordat de zaak volledig uit de hand loopt.

Deze Young Adult-thriller heeft twee jonge hoofdpersonen, maar zou wat verhaal betreft zeker een volwassen thriller kunnen zijn. De bloederige details zijn best heftig voor jeugdige lezers.
Toch leest het boek makkelijk en vlot weg door de filmische schrijfstijl van Marney. Ze neemt je makkelijk mee het verhaal in. Het eerste deel van het boek is misschien niet reuze spannend, maar heeft wel een creepy lading, een onderhuidse spanning die maakt dat je wilt blijven doorlezen.
Het verhaal is mooi opgebouwd en de karakters van Emma en Travis krijgen de nodige diepgang. Beetje bij beetje wordt hun eigen dramatische verleden bekend gemaakt. Het verhaal werkt toe naar een grote finale die past bij het verhaal. Prima opgebouwde psychologische thriller.

Meer recensies van Isabella Driesmans