Stille dagen - Heerlijk spannend boek met Scandinavisch tintje.

Isabella Driesmans Isabella Driesmans
25 mrt 2021

Jeroen Guliker gooide na twintig jaar actief te zijn geweest in de evenementenbranche het roer om en stortte zich op het fulltime schrijven. Inmiddels zijn van hem diverse thrillers, spannende romans, columns en korte verhalen verschenen. Stille dagen is zijn laatste thriller en gaat over Mette Eradus.

Mette Eradus is officier van justitie in Amsterdam. Na een periode van bedreigingen aan haar adres en het overlijden van haar vader, keert Mette na een verlofperiode van twee maanden weer terug naar het Openbaar Ministerie. Daar krijgt ze te horen dat zij benoemd wordt tot de nieuwe hoofdofficier van justitie van het parket Amsterdam. Ze heeft nog een half jaar om door haar voorganger Jacob Rusman te worden ingewerkt.
Eenmaal weer aan het werk krijgt Mette al vrij snel de leiding over het onderzoek naar een moordzaak. Hoe verder het onderzoek vordert, hoe meer Mette betrokken lijkt te zijn bij het slachtoffer. Haar hele wereld lijkt aan elkaar te hangen van leugens en geheimen en al gauw vindt ze zichzelf niet meer de juiste persoon om het onderzoek te leiden en draagt ze de zaak over aan een collega.
Opnieuw neemt ze verlof, maar deze keer met de intentie om haar eigen onderzoek te starten en alle geheimen uit haar verleden boven water te krijgen.

Jeroen Guliker schrijft met veel vaart. Stille dagen begint met een proloog met veel spanning, vervolgens bouwt hij het verhaal rustig maar degelijk op en zet de lezer regelmatig op een dwaalspoor. Hij heeft een moderne schrijfstijl en taalgebruik, gebruikt regelmatig wat zwartgallige humor en dat maakt het verhaal juist heel realistisch. Het verhaal wordt met non-fictie feiten verlevendigd waardoor het plot nog levensechter aanvoelt. Guliker duikt in het personage Mette en in plaats van een saaie officier van justitie maakt hij van haar een levendige persoonlijkheid.

“ ‘Ik ben Jonas de Vries, de zoon van Victor. We hebben elkaar in april gesproken, op de bruiloft van mijn vader. U dacht dat zijn bruid mijn vriendin was.’
‘Ik weet het weer. Dat was behoorlijk gênant .’
‘Inderdaad,’ lachte Jonas, ‘pijnlijk maar begrijpelijk. Jeanne is dertig jaar jonger dan mijn vader en ze voldoen nou niet bepaald aan het beeld van een doorsnee stiefmoeder.’
‘Is dat zo? Vertel, hoe ziet de gemiddelde stiefmoeder er tegenwoordig uit?’
‘Oud, seksloos en lelijk. Het liefst met een flinke puntneus, zo’n behaar pukkel op haar kin en een bezem tussen haar benen.’
Mette glimlachte. Hij was een stuk grappiger dan zijn vader. “

Stille dagen is spannende thriller met een Scandinavisch tintje doordat de diplomatieke wereld een rol speelt en er een uitstapje naar Denemarken wordt gemaakt. Guliker gebruikt geen cliffhangers, maar door de vaart in het verhaal en de steeds nieuwe vragen die om een antwoord roepen, is het moeilijk om het boek weg te leggen. Daarbij wordt de lezer regelmatig op het verkeerde been gezet en blijft het plot tot het eind toe boeiend en verrassend.

Meer recensies van Isabella Driesmans