Wanneer leven moeilijk is
Het is bijna niet voor te stellen wat een leegte het overlijden van bijde ouders geeft. Eline is zes jaar wanneer ze wees wordt en bij haar grootouders gaat wonen. Hoewel volstrekt onnodig, voelt Eline zich schuldig en besluit ze om het perfecte kind voor hen te worden. Die perfectie, te samen met verdriet, eenzamheid en schuldgevoel zetten zich door tot in haar volwassen leven. Wanneer dergelijke gevoelens onverwerkt blijven kunnen ze leiden tot depressie.
Bij Eline ontwikkelt het zich als een monster die voordurend in de buurt is. Donker. Grommend. Zo nu en dan laat hij van zich horen, en van tijd tot tijd is hij alles overheersend. Zo erg dat opname nodig is.
En ja, dan is er nog die man. Die mooie man, Jonas, voor wie ze zo veel liefde voelt en haar leven zou geven. Die liefde wordt echter niet beantwoord. In ieder geval niet op de manier die ze wel zou willen.
"Een verliefdheid is als een gijzeling. In het beste geval komt de hartstocht van twee kanten, en is het heerlijk om je te laten meeslepen door het object van je begeerte. Maar wanneer de affectie niet, of zoals in mijn geval slechts halfslachtig beantwoord wordt, is het een ware marteling."
Heel mooi beschrijft Vroom de worsteling van iemand voor wie eenvoudig weg 'leven' een enorme opgave is. Over, liefde, trauma, therapie en over hoe sterk en veerkrachtig een mens eigenlijk is.
Ik pakte het op en heb het niet meer weg kunnen leggen. Een aanrader!