Advertentie

Op 17 augustus 2017 wordt een stoffelijk overschot aangetroffen in de bergen boven Arjeplog. Het smeltende sneeuwijs heeft een hand blootgelegd, waarbij aan de ringvinger een stukje ontbreekt. Uit nader onderzoek blijkt dat er duidelijk sprake is van een moord. De twee schoten in de rug en een schot in het hoofd duiden daar op. Een executie is wellicht een betere term om de doodsoorzaak te beschrijven.
Olivia Rönning wordt naar Umeå gestuurd om het stoffelijk overschot of wat er nog van over is, te onderzoeken.

Conclusie.
De eerste gedachten gingen onmiddellijk uit naar Ötzi, de ijsmummie die in 1991 gevonden is door wandelaars, aan de rand van een gletsjer in de Ötztaler Alpen. Is dit de bron van inspiratie geweest voor de auteurs?

Cilla & Rolf Börjlind trachten altijd een afgewogen mix neer te zetten van sfeervolle relationele ontwikkelingen en goed gedoseerde, uitstekend beschreven spannende verhaallijnen met maatschappelijke raakvlakken. In dit geval o.m. de dumping van afval in de derde wereld of de bezorgdheid over de teloorgang van het gedrukte woord. Cilla en Rolf hebben zich met 'Bevroren goud' duidelijk gerevancheerd voor ' Koudvuur', het zwakste deel uit de serie en komen kwalitatief weer in de buurt van de eerste, uitstekende delen van de reeks.
De flitsende start wordt lang volgehouden, maar op een gegeven moment zorgen de traditionele, relationele perikelen en psychische troubles voor een duidelijke dip die wat mij betreft (te) lang duurt. Het boek is op z’n sterkst wanneer een politieteam de ontwikkelingen uitpluist en de nodige besluiten neemt op weg naar een oplossing. De lezer leest ademloos de stappen in dit proces die uiteindelijk naar de oplossing moeten leiden. Alhoewel, het echtpaar Börjlind zet de lezer nogal eens het verkeerde been . De actiescènes zijn goed gedoseerd, reëel en erg spannend.


Reacties op: De lijn naar boven is hervat.

112
Bevroren goud - Cilla & Rolf Börjlind
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners