Boeiend avontuur

Jeanine Feunekes Jeanine Feunekes
16 mrt 2026

Aster Natas is een Waterwachter op de waterrijke planeet Swanase. Samen met zijn pleegbroer en -zus is het zijn taak om het water en het zeeleven van de planeet te onderzoeken en te beschermen. Astar is uniek: hij is half zwaanmens, half vismens. Niemand weet wie zijn ouders zijn. Zij zijn negentien jaar geleden omgekomen tijdens een rampzalige vloedgolf die een groot leefgebied vernietigde. De gevolgen hiervan zijn nog steeds voelbaar, de zee is woest geworden en het water grotendeels onbevaarbaar.

Tijdens werkzaamheden ontdekt Aster dat opticavissen door vervuiling worden bedreigd. Aster doet zijn best een ramp te voorkomen en komt tot zijn verbazing tot de ontdekking dat hij over magie beschikt. De ongekende vervuiling vormt een grote reden van ongerustheid en het ministerie van milieuzaken besluit de Magische Alliantie in te schakelen om de oorzaak van de dreiging te onderzoeken. Deze alliantie bestaat uit schakelmagiërs die een bondgenootschap hebben gesloten om hun leefgebied in geval van nood te beschermen met behulp van hun magie.

De vervuiling is echter niet de enige dreiging op Swanase, steeds vaker wordt er melding gemaakt van vermiste mensen, sommigen worden vermoord teruggevonden. Ook Syldra, de dochter van de schakelmagiër Zavis, verdwijnt tijdens haar verblijf in de hoofdstad van Swanase.

Johanna Lime heeft een fijne, beeldende schrijfstijl die je direct meetrekt in het verhaal. Ze combineert de genres sciencefiction en fantasy op een vloeiende en unieke manier met elkaar. Ook in "Woest water" laat de schrijfster zien dat deze combinatie goed werkt. De personages zijn uitstekend neergezet, Johanna Lime beschrijft zowel het uiterlijk als de karakters van de diverse personages dermate goed dat ze realistisch aanvoelen. De planeet Swanase is fascinerend neergezet door de mooie beschrijvingen van (onderwater)landschappen, ook wordt het leven van de diverse rassen op de waterplaneet op beeldende wijze weergegeven.

"Woest water" is een spannend en meeslepend avontuur waar ik vanaf het eerste moment in zat. Het zit vol intriges en plotwendingen. Aster Natas is een boeiend personage, er hangt een mysterie om zijn afkomst heen en dat wilde ik maar al te graag ontdekken. Ook was ik benieuwd naar de reden van de vervuiling en of de vermissingen ermee te maken zouden hebben. Johanna Lime heeft mij, net als bij haar voorgaande boeken, niet teleurgesteld.

Ik heb zeer genoten van het verhaal en kijk uit naar het volgende deel van het tweeluik: "Ruige rotsen". Ik geef "Woest water" graag vier sterren.

Meer recensies van Jeanine Feunekes