Sauntering
Wandelen; op zoek naar de verloren natuur, is de vertaling van Walking., een essay (55 blz) geschreven in 1862 door de Amerikaanse natuurfilosoof en dichter Henry Thoreau.
Thoreau schrijft dat hij in de loop van zijn leven maar een paar mensen heeft ontmoet die de kunst van het wandelen (of beter kuieren) verstonden; mensen met een talent voor sauntering. Volgens hem afgeleid van Sainte Terre, iemand die op zoek is naar het Heilig Land. Maar het zou ook afgeleid kunnen zijn van sans terre, zonder eigen land of thuis, dus geen vaste plek, maar iemand die overal thuis is.
“We trekken oostwaarts om onze geschiedenis te leren kennen en onze kunst en literatuur te bestuderen, het spoor volgend van de ontwikkeling van onze soort; westwaarts gaan we naar de toekomst, gedreven door ondernemingslust en zin voor avontuur. […] Iedere zonsondergang waar ik getuige van ben, wekt in mij het verlangen op westwaarts te gaan, zo ver en zo mooi als waar de zon ondergaat. Het lijkt alsof hij iedere dag naar het westen trekt en ons wil verleiden hem te volgen.”
Dit boekje (96 blz) met een uitgebreid voorwoord, dat al veel weggeeft van het eigenlijke essay, is geen tussendoortje, geen pageturner.