Advertentie

Het verhaal begint met een dramatische dag in het jaar 1905. Voor de familie Rabishevsky, vader – moeder en hun zes kinderen, zal deze dag de boeken in gaan als de donkerste dag in hun leven. In hun krappe appartement op twee hoog in Essex Street in de Lower East Side van Manhattan moeten ze het hoofd proberen boven water te houden. Krappe appartementjes in troosteloze gebouwen waar veel immigranten terecht kwamen en er iedere dag moesten proberen te overleven. Financieel, maar ook het vele geweld in de buurt. Veel immigranten doken op een of ander moment het criminele wereldje in waarbij de brutaalsten de hele wereld leken te veroveren. Eenmaal over de grens van het kwade was het ook niet echt makkelijk om het goede pad weer te vinden, mits je stevig in je schoenen stond en bij je principes bleef. Maar dan nog kregen de meesten te maken met de verleidingen, maar meer nog met de bedreigingen om je aan te sluiten bij deze grote jongens die zelf vaak in de schaduw vertoefden en hun loopjongens aanstuurden om dood en verderf te zaaien daar waar mogelijk. Geld was ook hier de grote motivator, de macht om te heersen en daarbij niets en niemand ontzien.

Iemand die sterk in zijn schoenen stond was de jongste spruit van de familie Rabishevsky, Morris. Morris dacht in toekomst, het behalen van doelen, het beter krijgen voor zijn familie. Hij bluft zich dan ook een weg naar een baantje op 12-jarige leeftijd. Door zijn ogen en oren goed de kost te geven leert hij een hele hoop en verbaasd vriend en vijand dan ook door met zijn doorzettingsvermogen het ver te schoppen in de kledingindustrie.
Samen met zijn broer Sol zal hij uiteindelijk iets prachtigs weten te realiseren.
Maar ook de broers Raab lopen op een gegeven moment tegen de maffia op en voelen hoe ze steeds verder verstrikt raken in het bizarre wereldje van vakbonden, protectiegelden, geweld en zelfs de dood is geen vreemde meer... Vooral broer Harold, gebukt onder een intens schuldgevoel, het idee dat hij nergens voor deugt, belandt tussen de wal en het schip. Zijn keuzes zijn nu niet bepaald gelukkig te noemen. Ondanks dat Sol en Morris hem maar wat graag in hun familiebedrijf willen opnemen hebben zijn daden soms verstrekkende gevolgen.
Zal Morris alles waar hij altijd voor heeft gestaan moeten verloochenen? Wat moet hij doen om zijn gezin en familie te beschermen? Kan hij tegen zoveel geweld opboksen?
Wie kan hij nog vertrouwen, wie is er niet omgekocht bij politie, justitie?

De jaren 20-, en 30, Amerika in de ban van de immigranten die hun eigen gangs en regeltjes leken te maken. Omkoping, achterafkamertjes, schimmige kroegen en duistere steegjes. Van het pad af geraakte overheids-dienders die voor een habbekrats hun ziel en zaligheid verkochten aan het duivelse geld …
Veeg mij maar op, dit soort boeken intrigeert me mateloos. Echte verhalen in een fictief sausje gedrenkt. De grote namen uit de geschiedenis van de maffia, of de kleinere, het fascineert me hoe men in de ban van deze gangsta's kon raken om er vervolgens nooit meer uit te komen – of je moest een schoenenfetish hebben, de betonnen zwemvliezen deden het in die tijd wonderbaarlijk goed. Dat ze er meestal mee weg kwamen is een ander verhaal, natuurlijk is dat niet goed te praten allemaal. Maar toch lees ik dit soort verhalen heel erg graag en vooral het persoonlijke tintje dat Andrew Gross er dan aan geeft.

Een regelrechte pageturner!!
Zijn eerdere werk vond ik goed, maar Andrew's nieuwste boek vind ik fenomenaal.
https://josesprakeloos.blogspot.com/2019/09/andrew-gross-de-loopjongen.html

Reacties op: Andrew's nieuwste boek vind ik fenomenaal!!

7
De loopjongen - Andrew Gross
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,50 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker