Advertentie
    Kamila Straatsburg Hebban Recensent

Lex Martin is een Amerikaanse schrijfster en docent Engels. Momenteel woont ze in Los Angeles en Californië is ongetwijfeld een geweldige inspiratiebron voor haar beschrijvingen van onweerstaanbare quarterbacks en bloedmooie meisjes. Zij is de geestelijke moeder van een drietal feelgoodromans die als verbindend element romantische liefde met lichte erotiek hebben. Nog niet vertaald en met ongeduld verwacht door haar Nederlandse fans is haar laatste boek, Shameless.

Haar tot nu toe in het Nederlands vertaalde werk is bij uitgeverij Volt verschenen: Gek van Clementine, Onvergetelijk en haar meest recente vertaalde boek, Door schade en schande door Betty Klaasse. Samen vormen deze drie boeken de 'Dearest'-serie, maar zijn heel goed afzonderlijk te lezen. 

Het verhaal is zo dun als het papier waarop het boek gedrukt is. Madeline betrapt haar vriend, een profsporter, in de kleedkamer van de sportschool tijdens een erotische bezigheid met andere vrouw. Voor haar is de maat vol, ze wil nooit meer daten en zeker niet meer met een topsporter, die zijn allemaal niet te vertrouwen. Ze gaat zich uitsluitend op haar werk concentreren en wil geen risico’s meer lopen op een gebroken hart.

Dat treft ze niet helemaal, want het lot brengt weer een sporter op haar pad. Het is de oogverblindende buurman Daren, een talentvolle quarterback, begeerd en belaagd door veel vrouwelijke bewonderaars. Maggie is in eerste instantie helemaal niet gevoelig voor zijn charmes, maar hoe lang zal ze dat vol kunnen houden? En Daren kan het al helemaal niet hebben, een vrouw die niet meteen voor hem valt, dus verhoogt hij zijn inspanningen om juist deze onwillige vrouw toe te voegen aan zijn lijst met veroveringen.

Het verhaal van Door schade en schande (hoeveel beter klinkt de oorspronkelijke Engelse titel Kissing Madeline?) wordt afwisselend verteld door Madeline en Daren. De schrijfstijl van Martin is fijn, vlot en ontspannen, de lezer vliegt door de bladzijden heen en hoeft zich nergens voor in te spannen. Het verhaal is recht-toe recht-aan met zo goed als geen verrassende wendingen (behalve eentje die wat minder voorspelbaar is), de karakters zijn weliswaar niet gecompliceerd en gelaagd, maar vervuld van een jonge energie en levenslust, wat hen dan toch sympathiek maakt. Er is absoluut een chemie tussen de twee protagonisten en dat is goed voelbaar voor de lezer.

Martin had een aantal momenten uit haar boek kunnen aanpakken om het verhaal wat meer diepte te geven, die kansen heeft ze echter voorbij laten gaan. En misschien welbewust – uiteindelijk is Door schade en schande vooral een staaltje ontspanningslectuur, een boek waarbij de lezer alle zorgen over de schouder kan gooien en zich laat meevoeren in een simpele, zonovergoten wereld waarin uiteindelijk alles goed komt. En dat hebben we allemaal, zeker in deze tijden, wel eens nodig.

Reacties op: Troostlezen in tijden van corona

28
Door schade en schande - Lex Martin
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners