Advertentie
    Kamila Straatsburg Hebban Recensent

Abel Jongbloed besluit met zijn vrouw ‘Poekie’ Angela het drukke Amsterdam vaarwel te zeggen en een geheel nieuw leven in natuur op te bouwen in een vergeten deel van Languedoc, Chaude. Hier wil Abel een afgelegen wijngaard een nieuw bestaan in blazen en een verrukkelijke wijn brouwen van eigen druiven. Abel is een beetje een van de laatste hippies, niet dom, maar ietwat verdwaasd en naïef en daarom is het niet verrassend wanneer het voor een fors bedrag aangekocht Frans stukje paradijs veel gebreken vertoont en in het dagelijks leven stuk minder schilderachtig is als het eerst leek.

Het leven in Chaude is zwaar, maar Abel en Angela maken snel vrienden in de anders best gesloten dorpse gemeenschap en het is beslist waar, Abel is niet zo maar uit het veld te slaan door een aantal tegenvallers. Het is een optimistische man en Angela staat hem goed terzijde, elke tegenval beschouwen ze als een uitdaging en gezamenlijk zetten ze de schouders eronder.
Toch valt het allemaal niet mee, om een Frans wijnboer te worden en wanneer het dubieuze vriendje van hun dochter Lara, Darryl, een geweldige oplossing weet uit een dreigend financieel nood, pakt Abel ook deze eigenaardige kans met beide handen aan. Zo maken Abel en Angela kennis met de misdaad en kan dit nog goed aflopen?

Ilja Gort schrijft humoristisch en luchtig, hetzij niet altijd even realistisch en geloofwaardig. Abel’s weg naar de misdaad is onderhoudend maar niet realistisch. Maar dat geeft niet, het is niet waarom men dit boek leest. Vermaak staat hier op de eerste plaats en Ilja Gort weet als geen ander de sfeer van het slaperige Franse dorpje op te roepen, waarin de trotse en zwijgzame boeren meer geheimen verbergen als op het eerste gezicht lijkt.
Een stukje vakantie leeswerk, vlot en simpel, voor een beetje broodnodige ontspanning in deze zware tijden.
En omdat de buitenlandse vakanties dit jaar voor ons allemaal niet echt lijken te gaan gebeuren en waarschijnlijk in dromenland blijven, is een leuk verhaal dat bol staat van vakantiesfeer een welkom geschenk.

Reacties op: Misdaad loont in Languedoc

128
Godendrank - Ilja Gort
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners